Składniki: 110 g miękkiego masła 50 g cukru pudru 4 jajka szczypta soli 425 g gotowej masy makowej z puszki 1/3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki kaszy manny 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 duże jabłko 2 garści rodzynek namoczonych w rumie 1 Wykorzystałam też gotową masę makową z puszki - pamiętajcie, aby sprawdzać zawartość masy na opakowaniu i wybierać tę, która ma najkrótszy skład, mało cukru i dużo maku. Na blogu nie ma ani jednego przepisu z jego wykorzystaniem, ale kiedyś musi być ten pierwszy raz, czyli lepiej późno, niż wcale 😃. Na blogu znajdziecie też inne świąteczne słodkie inspiracje:90 minutna tortownicę o średnicy 22 cm U Karoliny z bloga Cake Caprice wypatrzyłam przepis na makowiec japoński i postanowiłam go upiec. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Nie wiedzieć czemu, do tej pory jakoś nie bardzo lubiłam się z makiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni na termoobiegu przez około 45 minut.