ŚLEDZIE PO CYGAŃSKU NA WIGILIĘ!

KAROLINA
Sałatki
22.12.2019 17:56
ŚLEDZIE PO CYGAŃSKU NA WIGILIĘ!

PRZEPIS NA ŚLEDZIE PO CYGAŃSKU - 10 filetów śledzi (około 1 kg śledzi) - 4 średnie czerwone cebule, - garść rodzynek - garść suszonej żurawiny - słoiczek koncentratu pomidorowego - olej rzepakowy - sól, pieprz świeżo mielony - ocet Śledzie namocz w wodzie, musisz je dobrze wypłukać z solanki, ja moczę śledzie w wodzie pół godziny, wylewam wodę, zalewam zimną wodą ponownie i pozostawiam na około godzinę. Śledzie na Wigilię robi się różne w zależności od rejonu w jakim się mieszka, te najczęściej robione to z cebulą w oleju, ja za nimi nie przepadam i zawsze robimy zdecydowanie ciekawsze smaki. Na sporej ilości oleju rzepakowego około 80-100 ml smaż cebulę, rodzynki i żurawinę, cebula ma być szkląca nie może się nigdzie przypalić tj. zbrązowieć. Masę pomidorową wystudź całkowicie, śledzie potnij na grube plastry, wymieszaj z masą pomidorową, przełóż do szklanych słoi i wstaw na minimum dobę do lodówki. Ważna wskazówka: po nałożeniu masy na sam wierzch wlej łyżkę oleju, śledzie i masa nie powinny mieć dostępu do tlenu. Co roku na naszej rodzinnej liście TOP ŚLEDZI znajdują się śledzie po cygańsku, są bardzo proste do zrobienia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://smykwkuchni.blogspot.com/2019/12/sledzie-po-cygansku-na-wigilie.html