Seromakowiec

Anna
Ciasta
19.12.2019 12:47
Seromakowiec

Składniki na masę makową 400 g niebieskiego maku suchego - około 2 pełne szklanki 3 średniej wielkości jajka 100 g rodzynek - około dwie garście 50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy - 3 łyżki 130 g zwykłego cukru - około pół szklanki 1 łyżka dowolnego miodu - do 25 g 1 łyżka masła - do 25 g Pozostałe składniki 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy 6 łyżek soku z pomarańczy lub z cytryny 190 g cukru pudru - niecałe 8 czubatych łyżek W dużej misce umieść razem: 2 szklanki mąki pszennej np. tortowej lub uniwersalnej, czyli 320 gramów mąki; 100 gramów cukru pudru, czyli około pół szklanki; 2 żółtka średniej wielkości jajek (białka zostaw do masy serowej lub makowej); 200 gramów zimnego masła, czyli standardowa kostka o wadze 200 gramów; 1 łyżeczkę proszku do pieczenia oraz szczyptę soli. Składniki na masę serową 1 kg półtłustego lub tłustego twarogu lub sera twarogowego mielonego 4 średniej wielkości jajka 2 białka średniej wielkości jajek 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru - około 40 g 100 g masła - pół klasycznej kostki 150 g cukru pudru - niecała szklanka Dieta: wegetariańska Składniki na ciasto kruche 2 szklanki mąki pszennej np. tortowej lub uniwersalnej - 320 g 200 g masła - 1 klasyczna kostka 100 g cukru pudru - około pół szklanki lub trochę więcej 2 żółtka średniej wielkości jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Kolejno dodaj również łyżkę miodu oraz łyżkę bardzo miękkiego lub roztopionego i przestudzonego masła oraz 100 gramów rodzynek (można je wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie lub w mleku) i 50 gramów kandyzowanej skórki z pomarańczy. W dużej misie miksera umieść 1 kilogram dwukrotnie lub trzykrotnie zmielonego półtłustego lub tłustego twarogu lub też dobrej jakości sera twarogowego mielonego z kubełka (nie za rzadki i nie kwaśny). Aby zrobić gęstszy lukier wystarczy umieścić w miseczce 190 gramów cukru pudru oraz wlać około 6 łyżek soku z pomarańczy lub cytryny albo nawet zwykłej wody. Wbij 4 średniej wielkości jajka oraz dodaj dwa białka, które zostały z szykowania ciasta kruchego na spód (można też nie dodawać białek do masy serowej, tylko do masy makowej). 550. Do ciasta można też dodać małą saszetkę cukru wanilinowego (16 gramów) lub też dać pół łyżeczki pasty lub aromatu waniliowego. Wolę wyrabiać ciasto w dużej misce, ale możesz też zrobić to na desce, czystym blacie lub na stolnicy. Jeśli jednak dodasz za dużo mąki i okaże się, że ciasto nie łączy się w kulę, zalecam dodać łyżkę lodowatej wody lub płaską łyżkę kwaśnej śmietany 18 %. Wsyp 150 gramów cukru pudru oraz jeden budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru, czyli około 35-40 gramów proszku budyniowego. Potrzebujesz 400 gramów suchego maku w całości lub też w formie zmielonej (260 gramów). Po tym czasie całość wylej na duże, ale drobne sitko umieszczone np. na szerokiej misce i odstaw na 20 minut, by mak przestygł. Porada: Sprawdzi się też mieszanka mąki pszennej klasycznej z krupczatką w proporcji 240 gramów mąki zwykłej i 80 gramów krupczatki. Do masy serowej można dodać łyżkę startej drobno skórki z pomarańczy lub z cytryny. Najlepiej wówczas umieścić ją na szerokim garnku lub w misce i przelać całą masę na środek. Porada: Smak masy makowej można urozmaicić dodając do niej dwie łyżki ulubionego dżemu (wiśnia lub śliwka) lub odrobinę tartego jabłka, albo też 2 łyżki likieru Amaretto. Na początku może Ci się wydawać, że ciasto jest zbyt sypkie, jednak w trakcie rozcierania masła powinno połączyć się w zwartą kulę. Formę z podpieczonym spodem zalecam wysmarować od środka olejem lub też wpuścić w boki paski papieru do pieczenia. Formę z seromakiem umieść troszkę niżej niż na środkowej półce piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni z opcją pieczenia góra/dół. Do większego, szklanego lub metalowego naczynia wsyp około pół szklanki zwykłego lub drobnego cukru oraz szczyptę soli. Na koniec dodaj jeszcze pół kostki (100 gramów) miękkiego lub roztopionego i przestudzonego masła. Na spód zacznij wykładać po solidnej porcji masy makowej na zmianę z masą serową. Jeśli ciasto nie jest lepkie, to nie chłodzę go już w lodowce, tylko od razu umieszczam w formie do pieczenia. Lekko przestudzony i dobrze osuszony z nadmiaru wody mak zmiel w maszynce np. do mielenia mięsa z nakładką o najmniejszych oczkach. Wówczas dodaj też kilka kropel olejku/aromatu waniliowego lub śmietankowego albo odrobinę pasty lub esencji waniliowej. Ciasto piecz tak około 70 minut (maksymalnie do 80 minut jeśli seromak jest nadal blady), do delikatnego zarumienienia się z wierzchu. Cukier z jajkami ubijaj mikserem na wysokich obrotach tak długo, aż cukier całkowicie rozpuści się w jajkach. Upieczony blat możesz od razu wyjąć z piekarnika i odstawić na bok w formie. Na zdjęciu poniżej mak przełożony na duże, ale gęste sitko (od razu po krótkim gotowaniu, ale przed zmieleniem). Wybierz swój ulubiony przepis na to pyszne i piękne ciasto, które polecam szykować nie tylko na Święta. Ciasto wyrabiaj dłońmi lub mikserem z hakami do ciasta kruchego. Z podanej ilości składników otrzymasz ciasto seromak o wadze około 3200 gramów. Drugi sposób to rozwałkowanie schłodzonego ciasta na cienki placek i wypełnienie nim dna formy (ciasto rozwałkowujesz trzymając je pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia). Wyłóż tak np. dwa piętra wykładanych na zmianę mas, a na koniec ostrożnie wyrównaj powierzchnię łaciatego seromakowca. Nie używam pasków papieru do pieczenia na boki formy, ale można ich użyć. Temperatura pieczenia całego seromakowca: 170 stopni z opcją pieczenia góra/dół. Przestudzony/zimny seromakowiec udekoruj lukrem oraz kandyzowaną skórką pomarańczową lub też dowolną mieszanką drobno siekanych kandyzowanych owoców. Połowę rodzynek warto zamienić na żurawinę lub drobno siekane, suszone śliwki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://aniagotuje.pl/przepis/seromakowiec-tradycyjny