To bardzo polecam :) Składniki: 500 g. mąki 3/4 szklanka cukru pudru 1 łyżka kakao 2 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 - 4 łyżki miodu 100 g. masła 30 g. drożdży 3 jajka 1 żółtko (białko zostawiłam na lukier) Można od razu zagniata na stolnicy, ale mikserem jest szybciej i łatwiej :) Ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować. Lukier: 1 białko 6-7 pełnych łyżek cukru pudru kilka kropel soku z cytryny Wykonanie: Masło i miód podgrzać w rondelku, do rozpuszczenia składników. Ściągać z blaszki po wystudzeniu, bo od razu po wyciągnięciu z piekarnika są bardzo miękkie. W części pierników zrobiłam dziurki, żeby powiesić je na choince. Składniki na lukier, wymieszać w miseczce, żeby powstała gładka masa. Jak ciasto zacznie się kleić, przełożyć na stolnicę i zagnieść gładkie ciasto. Wycinać pierniczki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Część pierniczków polukrowałam, a część zostawiłam bez lukru, żeby każdy był zadowolony :) Jeśli ktoś nie ma czasu i robi na ostatnią chwilę. Robi się je szybko i są od razu mięciutkie.