Chrupiące pierniczki z miodem – wersja wzbogacona marmoladą

Magdalena

Ciasta

16.12.2019 12:02

Chrupiące pierniczki z miodem – wersja wzbogacona marmoladą

Miód ten: obniża ciśnienie krwi, wzmacnia organizm po ciężkiej pracy fizycznej lub wysiłku intelektualnym, po ciężkiej pracy fizycznej lub wysiłku intelektualnym, pomaga przy zapaleniu górnych dróg oddechowych oraz przy leczeniu astmy oskrzelowej, przy leczeniu podobnie jak inne jasne miody nektarowe może pomóc przy leczeniu chorób układu krążenia, niewydolności mięśnia sercowego, miażdżycy, a także nadciśnieniu tętniczym, bywa pomocniczo wykorzystywany w leczeniu choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, pomaga przy przeziębieniu, obniża toksyczne działanie nikotyny, alkoholu, herbaty oraz kawy Miody, to samo zdrowie. Składniki: 400 g mąki pszennej tortowej (typ 450) 250 g miodu – użyłam miód lipowy z Pasieki Sadowskich 130 g masła 1 płaska łyżeczka sody 2 łyżki naturalnego kakao 1 opakowanie przyprawy do piernika (20g) lub mieszanka domowych przypraw skórka starta z 1 pomarańczy Przygotowanie: Do rondelka przekładamy miód, masło, kakao i przyprawy. Niedawno prezentowałam Wam przepis na miękkie pierniczki, był też przepis na nadziewane pierniczki w czekoladzie. Moi drodzy, miody to też wspaniały pomysł na prezent lub sposób na zdrowy start w Nowy Rok. Chrupiące pierniczki z miodem – wersja wzbogacona marmoladą Pierniczki, ach pierniczki. Z ciasta odrywamy kawałki, spłaszczamy je na blacie/macie (ja używam maty i nie podsypuję już ciasta mąką). Z ciasta forujemy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 2-3 godziny. W rozpuszczonej czekoladzie maczamy pierniczki (ja maczam tylko połowę) i odkładamy na papier do pieczenia, aby czekolada zastygła. A teraz czas na przepis na chrupiące miodowe pierniczki. Jeśli chcecie wzbogacić pierniczki o dodatek marmolady, to należy ją wycisnąć na sam środek pierniczka przy użyciu rękawa cukierniczego. Ciasto rozwałkowujemy na minimum 2 mm (można zrobić grubsze pierniczki, ale nie robimy cieńszych). To też jedne z lepszych przepisów na pierniczki do dekorowania lukrem. Dodajemy również skórkę startą z pomarańczy (skórkę ścieramy na drobnych oczkach uważając, by nie zetrzeć białej gorzkiej warstwy). Jeśli przyprawy mają w składzie mąkę, wówczas nie należy dodawać ich do rondelka, a wymieszać z resztą suchych składników. Pierniczki przekładamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując niewielkie odstępy pomiędzy ciasteczkami. Moje pyszne chrupiące pierniczki z miodem wzbogaciłam o dodatek marmolady i polewy czekoladowej. Dziś kolejna wersja pysznych domowych świątecznych pierników – chrupiące pierniczki z miodem. Dlatego zostawiam Wam kod rabatowy na zakup miodów w sklepie Pasieki Rodziny Sadowskich kod OKRUSZKI10 Pierniczki pieczemy około 12 minut w nagrzanym do 170 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Oczywiście dodatki śmiało możecie pominąć, bo te miodowe pierniczki są pyszne same w sobie. Po upieczeniu pierniczki studzimy na kratce.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/chrupiace-pierniczki-z-miodem-wersja-wzbogacona-marmolada/