ŚWIĄTECZNY CZEKOLADOWY SERNIK!

KAROLINA
Ciasta
03.12.2019 20:27
ŚWIĄTECZNY CZEKOLADOWY SERNIK!

SKŁADNIKI NA CZEKOLADOWY SERNIK: - 1 kg białego sera półtłusty/ tłusty - 5 jaj - 200 g cukru pudru DIAMANT - 300 ml mleka - 200 g czekolady mlecznej -100 g masła - 65 g proszku budyniu czekoladowego - 1 łyżeczka esencji waniliowej lub ziarenka z jednej laski wanilii W misie robota umieść masło, ucieraj aż mocno zbieleje, dodawaj partiami cukier puder naprzemiennie z jajkami i serem. Dodawaj cienkim strumieniem do masy serowej, dodaj esencję i całość dokładnie wymieszaj. spód do sernika: - 70 g masła - 150 g mąki pszennej - 1 jajo - 2 łyżki cukru pudru DIAMANT - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia W/w składniki zagnieć na miękkie ciasto. Ciastem wylep średnią tortownicę o wysokim brzegu. Wstaw do nagrzanego piekarnika do temp. 160 stopni C i piecz przez 13 -15 minut na słomkowy kolor, wyjmij z piekarnika i przestudź. Po upływie czasu pieczenia, uchyl minimalnie drzwiczki piekarnika i studź powoli sernik ( ja wkładam drewnianą łyżkę między piekarnik na drzwiczki). Całość wraz z mlekiem, ucieraj na średnich obrotach (u mnie na 4), dodaj proszek budyniowy. Sernik wystudź całkowicie, najlepiej piec na noc i jeść na drugi dzień. Na podpieczony spód wylej masę serową i wstaw do nagrzanego piekarnika do temp. 150 stopni C.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://smykwkuchni.blogspot.com/2019/12/swiateczny-czekoladowy-sernik.html