Zawijany makowiec z lukrem cytrynowym

Asia
Ciasta
25.11.2019 20:49
Zawijany makowiec z lukrem cytrynowym

Przepis na: Zawijany makowiec z lukrem cytrynowym Przygotowanie: 60 min Pieczenie: 25 min Łącznie: 85 min Składniki: Rozczyn: 20 g drozdzy swiezych 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki pszennej 100 ml ciepłego mleka Ciasto: 500 g mąki pszennej 70 g rozpuszczonego masła 50 ml mleka 40 g cukru pudru 1 jajko podrośnięty rozczyn drożdżowy 1 roztrzepane jajko (przed pieczeniem) Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru sok z ok. 1/2 mniejszej cytryny Dodatkowo: 800 g masy makowej kupczej lub domowej skórka pomarańczowa do dekoracji po lukrowaniu Do miseczki dodajemy drożdże, cukier oraz letnie mleko, mieszamy łyżeczką, odstawiamy na 5 minut do podrośnięcia. Możecie do niego dodać gotową masę makową z bakaliami z puszki lub przygotujcie domową masę, którą dość szybko można samemu przygotować. Drożdże powinny zdecydowanie rosnąć, jeżeli tak się nie stanie to trzeba zrobić nowy rozczyn (mleko mogło być zimne, drożdże stare itp). Na środek rozwałkowanego ciasta nakładamy masę makową, omijamy brzegi, aby później się ładnie skleiło. Mieszamy początkowo łyżką, później zagniatamy i odkładamy na ok. 60 minut do podrośnięcia. Postaram się przygotować jeszcze przed świętami osobny filmik z wykonaniem takiej masy. Jako pierwszy mi się nasunął do głowy, zaś jako drugi podałabym piernika z orzechami. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozczyn oraz pozostałe składniki na ciasto.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://poprostupycha.com.pl/przepis/zawijany-makowiec/