Podczas gotowania jajek używamy bardzo często. Jemy je na śniadanie, kolację i dodajemy do dań obiadowych. Smażymy je, pieczemy i gotujemy. Czy wiesz, że skorupki jajka również mogą być przydatne? Sprawdź co można z nich zrobić.
Skorupki do czyszczenia
Delikatne powierzchnie mogą sprawiać problem przy ich czyszczeniu. Skorupki przychodzą z pomocą. Rozdrobnij je i nasyp na plamę, następnie pocieraj powierzchnię gąbeczką. Skorupki usuną plamy i tłuszcz.
Maseczka
Mamy przepis na maseczkę, dzięki której Twoja cera stanie się promienna i gładka. Wyparz skorupki jajek, rozgnieć je i wymieszaj z białkiem. Mieszankę nałóż na twarz i pozostaw do wyschnięcia. Wapń zawarta w skorupkach przyspieszy regenerację naskórka.
Proszek wapniowy
Taki proszek może być przydatny dla naszego zdrowia. Jest on dobry na kości, zwiększa ich gęstość i łagodzi bóle reumatyczne. Dodatkowo wspomaga on odchudzanie, ponieważ zmniejsza wchłanialność tłuszczy do naszego organizmu. Jak go zrobić? Umyte skorupki gotujemy przez 10 minut i wykładamy na blaszkę. Gdy wyschną, pieczemy je w stopniach przez 10 minut i mielimy. Taki proszek należy przechowywać w słoiku. Możesz go dodawać do koktajli, zup, sałatek, omletów, a nawet do kawy.
Naturalny nawóz
Skorupki są świetnym naturalnym nawozem dla naszych roślin. Zawarta w nich wapń i sole mineralne pozytywnie wpływają na rozwój warzyw. Rozdrobnij je i rozsyp w ogródku. Możesz stosować je także do roślin doniczkowych.
Skorupki na odporność
Jeśli chcesz zwiększyć swoją odporność, skorupki jajek mogą Ci w tym pomóc. Należy zrobić z nich miksturę. Jak? Wyparz 6 skorupek, rozdrobnij i zalej 3 litrami przegotowanej wody. Zostaw je na 7 dni, trzymając w lodówce. Po tym czasie odsącz wodę, możesz dodać do niej cytryny i miodu dla smaku. Wypijaj szklankę mikstury dziennie.
Pozbądź się ślimaków
Jeśli Twój ogródek opanowały ślimaki, zastosuj skorupki jajek. Ślimaki nie potrafią się przez nie przedostać. Pokrusz skorupki i rozsyp dookoła zagrożonych roślin.
Odżywka dla ptaków
Jeśli chcesz zadbać o ptaki odwiedzające Twój karmnik, dodawaj do pożywienia skorupki jajek. Nagrzej je najpierw w piekarniku, 20 minut w 125 stopniach Celsjusza, później rozgnieć i wsyp do karmnika. Samice ptaków dzięki wapni zawartej w skorupkach będą składać mocne jajka, dodatkowo wzmocni się ich układ kostny.