Waniliowa babka z jabłkami

Magdalena
Ciasta
25.03.2018 15:09
Waniliowa babka z jabłkami

Składniki: 2 szklanki mąki u mnie typ 450 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią 3/4 szklanki rozpuszczonego masła lub margaryny* 1 większe jabłko Dodatkowo: foremka aluminiowa z papierem zapobiegającym przywieraniu Stella *to około 180 g masła/margaryny przed rozpuszczeniem, opcjonalnie do przygotowania babki można użyć również olej Przygotowanie: Do miski wbijamy jajka, dodajemy oba cukry i dokładnie miksujemy. Dzięki użyciu takiej formy nie tylko nie muszę smarować formy tłuszczem i jej obsypywać np. kaszą manną, ale również mogę zabrać mój wypiek w gości. Waniliowa babka z jabłkami jest nie tylko pyszna, ale też naprawdę prosta w przygotowaniu. Waniliową babkę z jabłkami pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom piekarnika). Masę przekładamy do formy – u mnie foremka aluminiowa wyłożona silikonowym papierem do pieczenia, zapobiegającym przywieraniu ciasta do formy. Kolejno wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i krótko miksujemy (na małych obrotach), tylko do połączenia składników. Babkę przygotowałam w foremce aluminiowej z papierem zapobiegającym przywieraniu Stella. W takiej foremce z łatwością przygotujecie również np. świąteczne pasztety. Wystarczy zaledwie kilka składników, chwila miksowania i mieszania i odrobina cierpliwości, gdy ciasto jest w piekarniku 😉

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/waniliowa-babka-z-jablkami/