Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżeczki kakao 0,5 litra maślanki 1/2 kostki margaryny 3-4 łyżki powideł lub dżemu (dodałam swoją czeko-truskawkę) Ciasto z przepisu mojej kochanej babci Zosi :) Zrobione na maślance, bez jajek. Polewa: 1 czekolada gorzka 4-5 łyżek śmietanki 30% Wykonanie: Margarynę roztopić i wystudzić. Najlepiej kroić, po całkowitym wystudzeniu, ponieważ jest bardzo delikatne i może się rozpadać. Piec w temperaturze 180 stopni, 1 godzinę i 10 minut. Można posypać cukrem pudrem, lub polać polewą czekoladową. Boki tortownicy, wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą. Co jeszcze ważne, jest szybkie i proste w przygotowaniu. Gotowe ciasto, przełożyć do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia.