Składniki (na 2 blaszki ciasteczek, ilość zależy od wielkości wycinanych kształtów ): - 300 g mąki pszennej - 200 g zimnego masła - 100 g cukru pudru - 2 żółtka (użyłam jaj klasy M) - mała szczypta soli - 1 łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią – użyłam Skworcu* *można dać więcej według własnego gustu i smaku Przygotowanie: Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy małą szczyptę soli, cukier waniliowy i cukier puder. To nie tylko pyszny deser, ale też świetny sposób na spędzenie czasu z dzieckiem. Wałkujemy na lekko podsypanej mąką stolnicy/stole na grubość 3-5 mm. Czas pieczenia uzależniony jest od piekarnika (średnio około 7-12 minut, ale doradzam sugerować się wyglądem ciasteczek). Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę, aby dobrze się schłodziło. Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia dużej blaszce. Teraz patrzę tylko kątem oka jak ciasteczka znikają z miseczki 😉 Spróbujcie i Wy, polecamy. Dziś wraz z córeczką upiekłyśmy jej ulubione kruche waniliowe ciasteczka. Ciasteczka pieczemy na środkowym poziomie do zarumienienia. Jesienne, deszczowe dni, to dla nas idealna okazja na domowe wypieki.