Wdawałoby się, że bycie ‘fit’ jest ostatnio w modzie i Polacy coraz więcej o siebie dbają. Czy na pewno zwracamy tak dużą uwagę na to, co jemy? Analitycy banku Śląskiego doszli do niepokojących wniosków.
Analitycy ING Banku Śląskiego opublikowali raport, według którego 15 lat temu jedliśmy o jedną trzecią więcej warzyw i owoców niż teraz. Spożycie mięsa i cukru również wzrosło z czasem. Co może być tego przyczyną?
W 2018 r. średnie miesięczne spożycie mięsa to 6,38 kg na jednego Polaka, w 2003 r. ten wynik był o 6% niższy.
Okazuje się, że trendy żywieniowe idą w złą stronę, mimo tak dużego promowania zdrowej żywności. Obecnie nawet na pułkach sklepów można spotkać produkty oznaczone słowem ‘fit’, kiedyś tego nie było.
Czy 76,5 kg mięsa rocznie to dużo?
W Europie jesteśmy jednym z Państw o najniższym średnim spożyciu mięsa. Z danymi krajów spoza Europy nie ma co się nawet porównywać. W Stanach Zjednoczonych ludzie średnio zjadają po 100 -120 kg mięsa rocznie.
Czy powinniśmy podwyższyć spożycie mięsa?
Niedawno Instytut Żywności i Żywienia opublikował nowe zalecenie dotyczące zdrowego odżywiania wraz z piramidą żywieniową. Możemy w nich wyczytać, że zaleca się ograniczenia spożywania mięsa. Naukowcy twierdzą, że człowiekowi wystarczy pół kilograma mięsa tygodniowo – co dawałoby 25 kg rocznie.
Cukier
Poza mięsem wzrosło również spożycie cukru. Odnotowuje się wzrost 23% spożycie w porównaniu z poprzednimi latami. W 2018 r. przeciętny Polak zjadał 3,88 kg cukru w miesiącu, co daje 46,5 kg rocznie.
Wzrost spożycia cukru można wyjaśnić faktem, że Polacy używają coraz więcej produktów przetworzonych, w których jest dużo cukru. Nawet gdy gotujemy w domu, bardzo często posiłkujemy się gotowymi półproduktami, sosami z torebek czy słoików.
Owoce i warzywa
Spożycie owoców w porównania roku 2003 do 2018 spadło o 6% i kształtuje się na poziomie 3,75 kg. Jeśli chodzi o warzywa, odnotowano spadek o 37%, co daje 7,92 kg na osobę.
Produkty mleczne
Spożycie mleka i jaj spadło o 30%.
Co może być powodem tak zatrważających danych? Być może powinniśmy bardziej zwracać uwagę na skład produktów, które wybieramy do gotowania. Pamiętajmy o zbilansowanej diecie i efektach zdrowego odżywiania.