Składniki:Ciasto: - 200g świeżego szpinaku - 4 jajka - 0.5 szklanki cukru - 200ml oleju - 1op. cukru waniliowego (16g) - 1.5 łyżki soku z cytryny - 2 szklanki mąki pszennej - 1op. budyniu waniliowego - 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia - 0.5 łyżeczki sody oczyszczonej - 1op. galaretki przezroczystej, lub cytrynowej - 330ml śmietanki 30% - 3 łyżki cukru pudru - 1op. cukru waniliowego (16g) - 250g serka mascarpone Przygotowanie: Ciasto: - Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. - Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i cukru waniliowego, a kiedy będzie już sztywna, dodajemy mascarpone, zimną tężejącą galaretkę i miksujemy na gładki, jednolity krem. Po upieczeniu ciasto powinno mieć około 5cm wysokości, dzielimy je na 2 równe blaty ( każdy 2 centymetrowy ), a z pozostałego ciasta robimy zieloną posypkę na wierch. Na pierwszy blat nakładamy pierwszą część kremu, przykrywamy drugim blatem, dajemy drugą część kremu, wyrównujemy i wierzch posypujemy zieloną posypką z ciasta. Krem dzielimy na dwie równe części ( u mnie wyszło 2x347g ) i przekładamy przygotowane wcześniej blaty. Mąkę dokładnie mieszamy z proszkiem, sodą i budyniem, partiami dodajemy do masy miksując całość cały czas na niskich obrotach.