Chleb pszenno-żytni na zakwasie z nasionami konopi

Małgorzata
Śniadania
20.08.2019 22:36
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z nasionami konopi

Składniki

Składniki

  1. 300 g mąki żytniej razowej (typ 2000)
  2. 300 dag mąki pszennej, chlebowej (typ 750)
  3. 4 duże łyżki aktywnego zakwasu żytniego
  4. 550-600 ml ciepłej wody *
  5. 70 g niełuskanych nasion konopi siewnej
  6. 30 pestek słonecznika
  7. 2-3 łyżeczki soli

Przepis

Przygotowanie

  1. W dużej misce mieszamy ze sobą oba rodzaje mąki. Dodajemy zakwas, ciepłą wodę, nasiona i sól. Przy pomocy drewnianej łyżki wyrabiamy dokładnie. Jeśli zachodzi taka potrzeba, można dodać więcej wody/mąki. Ciasto powinno być gęste i klejące. Tak przygotowane ciasto przekładamy do keksówki o wymiarach 35x12, wyłożonej papierem do pieczenia i dociskamy do formy. Przy pomocy łyżki zwilżonej zimną wodą równamy wierzch chleba i posypujemy ulubionymi ziarnami (u mnie słonecznik i siemię lniane). Keksówkę szczelnie owijamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 4-6 godzin. Chleb powinien urosnąć niemalże do brzegów formy.
  2. Wyrośnięty chleb wkładamy do piekarnika nagrzanego do 240'C. Pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200'C i pieczemy jeszcze przez 1-1,5 godziny. Po upływie godziny chleb wyjmujemy z formy, zdejmujemy papier i z powrotem wkładamy do piekarnika na 20-30 minut. Taki duży chleb powinien się piec ponad godzinę, nie dłużej jednak niż 1,5 godziny. Jeśli chcecie sprawdzić, czy chleb jest gotowy i odpowiednio wypieczony wystarczy postukać od spodu. Dobrze wypieczony chleb wydaje głuchy odgłos.
  3. Upieczony chleb ostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Chleba nie należy kroić ciepłego! - choć to bardzo kuszące. Kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu, najlepiej dnia następnego.

Notes

  1. * podana ilość wody jest orientacyjna. Należy pamiętać, że każda mąka inaczej chłonie wodę
  2. - podany wyżej czas wyrastania jest orientacyjny. Wszystko bowiem głównie zależy od temperatury w pomieszczeniu/pory roku
  3. - świeżo upieczony chleb jest wilgotny i kleisty w środku
  4. - jeśli chleb nie chce rosnąć z powodu niskiej temperatury w pomieszczeniu, można mu troszkę pomóc. Piekarnik nagrzewamy do 50'C, wyłączamy i wstawiamy formę z chlebem, owiniętą folią spożywczą. Pozostawiamy tam chleb do wyrośnięcia