Bardzo polecam! Składniki: 1,5 kg mięsa mielonego wieprzowego chudego (od szynki) 1/2 czerstwej bułki kajzerki 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki mleka 2 średnie jajka (M) 3 cebule 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 2-3 łyżki posiekanego świeżego lubczyku (można zastąpić suszonym) Prosto do miski zetrzeć cebulę na tarce o średnich oczkach (2 ścieram na średnich, 1 na małych). Na patelni rozgrzać olej tak, aby pokrywał całą powierzchnie patelni około 1 cm warstwą. Na patelni rozgrzać olej tak, aby pokrywał całą powierzchnie patelni około 1 cm warstwą. Oczywiście najlepiej smakują z domową botwinką lub barszczem czerwonym i ziemniakami z koperkiem :) Podobne przepisy: Oczywiście najlepiej smakują z domową botwinką lub barszczem czerwonym i ziemniakami z koperkiem :) Po tym czasie ponownie wymieszać i formować kotlety - podłużne niczym devolaye lub tradycyjne - okrągłe. Po tym czasie ponownie wymieszać i formować kotlety - podłużne niczym devolaye lub tradycyjne - okrągłe. Dobrze wyrobić masę na kotlety podlewając co jakiś czas 1/2 szklanki wody. Zrobiłam z lekką niepewnością, ale faktycznie wyszły jak z czasów mojego dzieciństwa. Smażyć około 10-12 min. z każdej strony do zarumienienia. Smażyć około 10-12 min. z każdej strony do zarumienienia. Im luźniejsza masa i im dłużej wyrabiana - tym kotlety będą delikatniejsze (i to w 100% prawda!). Ostatnio znalazłam stary zeszyt z przepisami, w którym zapisała wskazówki odnośnie ich przygotowania.