Wydaje mi się, że to najlepsza rekomendacja! Duszone żeberka Składniki: - około 1 kg mięsnych żeberek wieprzowych - 2-3 łyżki smalcu/oleju - gałązka rozmarynu - 3-4 ząbki czosnku - 2 liście laurowe - 1 większa papryczka chilli (może być suszona) - pieprz - sól Najpierw dzielimy żeberka na małe mniej więcej takie same kawałki. Kiedy po raz pierwszy spróbował tych miękkich, duszonych w niewielkiej ilości sosu żeberek polubił je tak bardzo, że tez musze je przygotowywać przynajmniej raz w miesiącu 😀 Podczas duszenia mięso cały czas musi mieć trochę wody na dnie patelni, więc sprawdzajcie czy nie wyparowała i w razie potrzeby dolewajcie. Następnie zalewamy je niewielką ilością wody (tylko tyle żeby przykryła dno patelki – około 100 – 150 ml). Na rozgrzany wrzucamy mięso i obsmażamy go z każdej strony na ładny złoty kolor. Duszone żeberka to takie danie, które smakuje nawet tym, który generalnie żeberek nie lubią. Zapierał się, że on żeberek nie lubi w żadnej postaci.