Fasolka z mięsem mielonym

Kasia
Obiad
15.07.2019 8:01
Fasolka z mięsem mielonym

Fasolka z mięsem mielonym Fasolka z mięsem mielonym – składniki: 500 g fasolki szparagowej 400 g mięsa mielonego wołowego 400 g mielonego mięsa z karkówki wieprzowej 1 duża cebula 2 marchewki puszka pomidorów krojonych lub 4 posiekane dojrzalutkie malinówki 2 łyżki koncentratu pomidorowego liść laurowy sól i pieprz łyżeczka przyprawy curry ząbek czosnku zioła do przybrania łyżka oleju do smażenia. Z pewnością teraz myślisz sobie, że nic nie jest smaczniejsze od fasolki z bułką tartą. Fasolka z mięsem mielonym – wykonanie: Fasolkę obrać z końcówek, umyć i wstawić w lekko posolonej wodzie do zagotowania. Tak więc pakuję do słoików na sałatkę (przepis tutaj), robię ją prosto z wody, podajemy z bułką tartą, do zup (np. do tej) wekujemy i mrozimy. Gdy zrywam fasolkę z własnego ogródka, to przypomina mi się od razu dzieciństwo i wakacje, kiedy przyjeżdżało do nas kuzynostwo w latach dziewięćdziesiątych. Według nie taka fasolka jest za twarda i do tego dania najlepsza jest taka nawet lekko rozgotowana, jednym słowem mówiąc mięciutka. Nie wiem, co to by było, gdyby Babcia serowowała nam tę fasolkę z mięsem mielonym. Niezależnie jednak od tego, jak będziemy nazywać to danie, to fakt jest taki, iż przepis pomoże nam wykorzystać nadmiar fasolki, którą mamy w ogródku. Bo gdy przychodzi na nią sezon, to taka fasolka z zasmażką jest po prostu najlepszym dodatkiem do obiadu. Tak przygotowana fasolka z mięsem mielonym będzie także pyszny, kiedy uzupełnimy ją np. kaszą kuskus. Jest bardzo smacznie, jest kolorowo, jest syto, jest też pysznie. Razem z masełkiem i bułką tartą mogliśmy jeść tylko tę fasolkę i nie potrzeba było nam nic do szczęścia. Z pewnością moje kuzynki właśnie sobie przypominają, że tak było i uśmiechają się pod nosem. Można je traktować jako np. danie podobne do spaghetti z mięsem mielonym albo ekspresowe leczo. Ja mam wrażenie, że to trochę niesprawiedliwe, że latem mamy tyle dobrodziejstw po długim okresie zimy i nie wiadomo za co najpierw się zabrać. Na patelni rozgrzać tłuszcz i kolejno wrzucać na nią: pokrojoną w piórka cebulę, ząbek czosnku drobno posiekany, obraną i posiekaną w plastry marchew. Fasolkę odcedzić i połączyć z mięsem mielonym. Czasem był taki moment, że było nas w domu ośmioro dzieci, czyli nas trójka i piątka kuzynostwa.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://katarzynarzepecka.pl/2019/07/fasolka-z-miesem-mielonym.html