🙂 Zachęcam Was do pieczenia 😀 Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 200 g masła 3 jajka niespełna 1 szklanka cukru (około 4/5 szklanki) 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 65 g czekolady deserowej do zapiekania (można też użyć innej pokrojonej czekolady) Przygotowanie: Masło rozpuszczamy w garnuszku na małym ogniu. Więcej o funkcji Steam Bake Babka z czekoladą, to wspaniałe i szybkie ciasto do kawy lub w plener 🙂 Jednego dnia upiekłam je na spotkanie z przyjaciółką, a drugiego zabrałam ze sobą na działkę 🙂 Masę przekładamy do keksówki (ja użyłam papierowej, tradycyjną formę należy wcześniej wyłożyć papierem lub wysmarować tłuszczem i obsypać np. kaszą manną; w zależności od wielkości formy ciasto wyjdzie wyższe lub niższe). Prezentowaną babkę z czekoladą piekłam zarówno bez pary, jak i z tą funkcją. Pieczemy do tzw. suchego patyczka około 40 minut (czas pieczenia będzie różny w zależności od piekarnika i użytej formy). Znikło równie szybko, o ile nie szybciej 😉 W końcu na świeżym powietrzu wszystko smakuje jeszcze lepiej, prawda? To dzięki niej moje ciasta są jeszcze lepsze 🙂 Pięknie wyrastają i są takie delikatne w środku. Prosta i szybka w przygotowaniu babka z czekoladą. Do miski wsypujemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, mieszamy składniki łyżką. Babka z czekoladą – szybkie ciasto. Testuję go już dłuższy czas i jestem z niego bardzo (!) zadowolona.