Lemoniada arbuzowa z limonką – Składniki: 1/4 średniego arbuza – ok. 650 g (waga przed obraniem go ze skóry) 1 duża cytryna (do wyciśnięcia) + pół cytryny do pokrojenia w plasterki – razem ok. 340 g cytryn 1 limonka – ok. 80 g 1 l wody mineralnej niegazowanej (lub pół na pół woda niegazowana z gazowaną – wedle uznania) miód lub cukier trzcinowy (do dosłodzenia – opcjonalnie) – ja nie dawałam, bo mój arbuz był dość słodki kilka kostek lodu (u mnie 8 sztuk) kilka listków mięty (ok. 6-8) Lemoniada arbuzowa przepis krok po kroku: Do wykonania lemoniady arbuzowej należy wykorzystać ćwiartkę arbuza ważącą ok. 650 g (wraz ze skórą). Z jednej cytryny oraz limonki wycisnąć sok, najlepiej za pomocą wyciskarki do cytrusów – z jednej cytryny wcisnęliśmy ok. 60 ml soku, a z jednej limonki ok. 45 ml soku. Lemoniada arbuzowa – to nasza propozycja na napój chłodzący, zwłaszcza teraz kiedy upały sięgają prawie 40 stopni, a na straganach możemy dostać najróżniejsze odmiany arbuzów. Do miąższu z arbuza dodać sok z wyciśniętych cytryn oraz limonki. Jeśli szukacie inspiracji na inne letnie napoje chłodzące to zapraszam Was do zajrzenia do naszych wpisów z przepisami na różne lemoniady: Jeśli gdzieś dostaniecie arbuza bez pestek, to super :) Zaoszczędzi to Wam trochę pracy związanej z wydłubywaniem pestek :) Do przygotowania lemoniady warto poza tym wykorzystać dojrzałego, soczystego arbuza – wtedy napoju już nie będzie trzeba dosładzać. Teoretycznie możecie nie używać blendera, a miąższ z arbuza po prostu przetrzeć przez sitko. Połówkę z cytryny porządnie umyć w ciepłej wodzie, pokroić na plasterki. Z podanych wyżej składników otrzymaliśmy ok. 1300 ml lemoniady arbuzowej. Jednak to od Was zależy, czy wybierzecie lemoniadę z cząstkami owoców, czy bez :)