Sernik na zimno o smaku mango

Kasia
Ciasta
14.06.2019 11:00
Sernik na zimno o smaku mango

Składniki: 200 g herbatników maślanych 70 g masła 500g pulpy z mango(w puszce) 400 g sera sernikowego(może być taki z wiaderka) 7 łyżeczek żelatyny + 70 ml zimnej wody 130 g cukru pudru 2 łyżeczki soku z cytryny 300 ml śmietanki 30 - 36 % świeży owoc mango owoc granatu kilka listków mięty 200 ml śmietanki kremówki łyżka cukru pudru 1 śmietan fix Przygotowanie: Zobaczcie sobie film jak zrobić taki sernik krok po kroku 👇👇👇 Ciastka rozdrabniamy w blenderze, dodajemy roztopione masło, miksujemy .Nasze ciastka wykładamy na blaszkę (u mnie tortownica 24 cm )dociskamy dłonią do spodu żeby ładnie się ułożyły. Do lekko przestudzonej żelatyny dodajemy najpierw jedną łyżę, masy mango, mieszamy, żeby zahartować żelatynę, następnie dodajemy jeszcze jedną łyżkę masy do żelatyny i jeszcze mieszamy ,potem już dodajemy rozmieszaną żelatynę do reszty masy mango szybko mieszamy żeby połączyła się dokładnie z masą i dodajemy ubitą śmietankę i mieszamy już delikatnie łyżką drewnianą - w miarę szybko ,żeby nie zaczęła nam gęstnieć .Wykładamy masę na ciastka wyrównujemy i wkładamy do lodówki ,żeby stężała. W dużej misce miksujemy pulpę mango z cukrem ,dodajemy po łyżce ser i sok z cytryny, żelatynę zalewamy 70 ml zimnej wody, odstawiamy na 5 min żeby napęczniała i wkładamy do mikrofali na ok 25 -30 sek, żeby się rozpuściła(lub podgrzewamy na małym ogniu ale nie doprowadzamy do zagotowania)

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.swojskiejedzonko.com/2019/06/sernik-na-zimno-o-smaku-mango.html