Składniki : 500 g truskawek 4 żółtka 250 ml mleka 3,2 % 200 g śmietanki kremówki 36% 150 g cukru 1 łyżeczka soku z cytryny Wykonanie : 1. Truskawki myjemy i zdejmujemy szypułki, osuszamy a następnie blendujemy na gładką masę. Można co pół godziny lody mieszać by nie skrystalizowały zbytnio choć w tym przypadku z racji małej ilości wody i płynów w składzie nie jest to konieczne Domowe lody gotowe !!. Smacznego. Zdejmujemy z nad garnka i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach przez ok 1-2 minut. Na koniec ostrożnie łączymy obie masy, ja robię to w 3 częściach by nie stracić puszystości masy. Wstawiamy miskę nad kąpielą wodną i ubijamy całość energicznym ruchem przez ok. 10 minut do wyraźnego zagęszczenia masy. 2. Żółtka wybijamy do miski i wsypujemy cukier, ubijamy na puszystą jasną masę.