Składniki na Krem z Białej Czekolady: 400 ml śmietanki 30% 200 g białej czekolady 2-3 łyżeczki żelatyny deserowej 1 łyżka cukru pudru W garnuszku na minimalnej mocy palnika podgrzać śmietankę. Umieścić masę w rękawie cukierniczym z tylką w kształcie dużej gwiazdki i wyciskać niewielką ilość ciasta na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Umieścić masę w rękawie cukierniczym z tylką w kształcie dużej gwiazdki i wyciskać niewielką ilość ciasta na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Składniki na 25 sztuk (Ciasto Parzone): 1 szklanka wody 1 szklanka mąki pszennej 80 g masła szczypta soli 4 duże jajka Do chłodnej masy dodawać jajka, jedno po drugim i po każdym dodaniu dobrze zmiksować. Do przekrojonego ptysia wyciskać przy użyciu rękawa cukierniczego z tylką gwiazdka - krem z białej czekolady, a następnie krem śmietankowy. Leciutkie, miękkie w środku i chrupiące z zewnątrz ciasto wypełniają krem z białej czekolady i bita śmietana. Mówiła mi, że bardzo często razem z koleżankami kupowała ptysie w szkolnym sklepiku i umilała sobie w ten sposób czas między lekcjami. Składniki na Krem Śmietankowy: 250 ml śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny deserowej Te podwójnie nadziewane Ptysie wywodzą się z pięknej Chorwacji (tu znów niezapomniane rodzinne wspomnienia: kawa z mamą nad Adriatykiem, wspólne rozmowy...) Spróbujcie również: Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Po tym czasie ubić masę na gęsty krem przy użyciu miksera. Po tym czasie ubić masę na gęsty krem przy użyciu miksera. Zapraszam po przepis na cudowne Ptysie z Kremem. W garnuszku na minimalnej mocy palnika podgrzać śmietankę. Kiedy będzie prawie wrząca - zdjąć z palnika i dodać połamaną czekoladę. Kiedy będzie prawie wrząca - zdjąć z palnika i dodać połamaną czekoladę. Nie ściągać z palnika przez 2 minuty. Piec w nagrzanym piekarniku do 200* przez 25-30 min. Piec w nagrzanym piekarniku do 200* przez 25-30 min. Do chłodnej masy dodawać jajka, jedno po drugim i po każdym dodaniu dobrze zmiksować. W rondelku zagotować wodę z masłem. Zawsze przygotowuje je z myślą o niej, ponieważ wiem, że to smak jej dzieciństwa.