🙂 Składniki na 10 sztuk: – 10 sparzonych liści młodej kapusty – 400g marchewki – 200g korzenia selera – 200g białej części pora – 1 cebula – pęczek pietruszki – pęczek koperku – 4 ząbki czosnku – zioła i przyprawy wg smaku (u mnie czubryca zielona, papryka słodka wędzona, kurkuma, sól i pieprz) Dodatkowo: – 1 cebula czerwona – 2 pomidory malinowe – 1 pęczek bazylii – zioła i przyprawy wg smaku (u mnie czubryca żółta, papryka słodka wędzona, sól i pieprz) Marchew i seler obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. W dużej, wysokiej nieprzywierającej patelni poddusić czerwoną cebulę, dodać pomidory pokrojone w drobną kostkę i drobno posiekaną bazylię i dusić przez około 5 minut mieszając od czasu do czasu. Dodać 100ml wody, przyprawy i wymieszać dokładnie, włożyć gołąbki do pomidorów i dusić na małym ogniu przez około 10 minut pod pokrywką z dziurką. Cebulę poddusić z odrobiną wody na nieprzywierającej patelni, dodać por i dusić pod pokrywką z dziurką przez około 5-7 minut. Następnie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, zieleninę i przyprawy, wszystko dokładnie wymieszać i dusić przez kolejne 3 minuty. Dodać marchew i seler i dusić przez kolejne 10 minut. Gołąbki warzywne z młodej kapusty polecają się na obiad.