Pulpety w sosie z dodatkiem kremówki

Magdalena
Obiad
29.04.2019 21:36
Pulpety w sosie z dodatkiem kremówki

Składniki: Na pulpeciki: - 420 g mięsa mielonego (np. wieprzowe, wieprzowo-wołowe lub z szynki) - 1 jajko M - 4 łyżki bułki tartej - 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu - 0,5 łyżeczki soli - 0,5 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki - olej do podsmażenia pulpecików – użyłam rzepakowego Woj-len Na sos: - 0,8 l bulionu - 4 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego - 1 pełna łyżka suszonej cebuli (płatki) - pieprz i sól do smaku - 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej - około 2 łyżki śmietanki 30% Przygotowanie: Do miski przekładamy mięso, wbijamy jajko, dodajemy przyprawy i bułkę tartą. Jeszcze chwilę gotujemy na małym ogniu, na koniec dodając około 2 łyżki śmietanki 30%, lekko mieszamy, próbujemy i opcjonalnie doprawiamy do smaku. Podsmażamy je na niewielkiej ilości oleju (gdy się rumienią z jednej strony, obracamy na drugą np. łyżką). W międzyczasie warto lekko potrząsnąć/ruszyćz 1-2 razy garnkiem, aby pulpeciki się przemieściły. Tak przygotowane pulpety najczęściej podaję w towarzystwie kasz, ryżu, ziemniaków lub klusek. Pod koniec zagęszczamy sos (rozrobioną w minimalnej ilości wody mąką ziemniaczaną – można ten etap pominąć). Tak przygotowane pulpety podajemy w towarzystwie kasz, ryżu, ziemniaków czy klusek. Dolewamy bulion, dodajemy suszoną cebulę, przykrywamy pokrywką i gotujemy tak całość kilka minut (około 7-8 minut).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/pulpety-w-sosie-z-dodatkiem-kremowki/