Ciasto drożdżowe bez wyrabiania (7 składników)

Wilk
Ciasta
29.04.2019 21:02
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania (7 składników)

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania Drukuj przepis Składniki ► mleko [250 ml / 1 szklanka] ► masło [100 g / 1/2 kostki] ► cukier [100 g / 1/2 szklanki] (ciasto jest umiarkowanie słodkie, jeśli lubisz słodsze, można zwiększyć ilość do 150g) ► drożdże świeże [30 g] ► jajka [3 sztuki] ► mąka pszenna [500 g] ► ocet [1 płaska łyżka] Dodatkowo ► ulubione owoce [ok. 2 szklanki] ► sól [szczypta] – opcjonalnie + jeśli decydujemy się na kruszonkę ► mąka [75 g] ► masło [50 g] ► cukier [50 g] Najlepsze będą owoce świeże, jeśli chcesz użyć mrożonych, radziłabym je najpierw wrzucić do rondelka i odparować z niepotrzebnej wody, która może zrobić z ciasta zakalec. Jako, że kwas octowy jest neutralizowany przez gluten, wydziela się dodatkowa ilość dwutlenku węgla, co jeszcze bardziej zwiększa ilość pęcherzyków powietrza w cieście. W dużej misce wymieszać mąkę z resztą cukru, na tym etapie można też dodać szczyptę soli. Kwas octowy zmiękcza cząsteczki glutenu, co sprawia, że ciasto jest bardziej podatne na tworzenie się pęcherzyków powietrza (to już robota drożdży). Po upieczeniu wbić patyczek do szaszłyków w środek ciasta – jeśli patyczek wyszedł suchy, można wyciągać. Pogrzać do momentu, aż mleko stanie się ciepłe (nie gorące!), a masło z cukrem się rozpuszczą. W międzyczasie przygotować ulubione owoce – wymyć, (jeśli trzeba) obrać i pokroić w drobne kawałki. Ciasto drożdżowe bez wyrabiania to podstawowy, sprawdzony przepis, który idealnie wpasuje się w każdą porę roku. Ja do mieszania lubię używać miksera ręcznego ze spiralkami do ciasta drożdżowego, ale można też użyć miksera planetarnego lub po prostu drewnianej łyżki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia tak, aby po obu przeciwległych bokach wystawał dodatkowy papier – będzie łatwiej podważyć i podnieść drożdżówkę po upieczeniu. Na zdjęciach widzicie drożdżówkę z rabarbarem i malinami, ale większość owoców sprawdzi się tu fenomenalnie. W osobnej miseczce wymieszać dłonią zimne masło z mąką i cukrem, do utworzenia kruszonki. Miskę przykryć ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Mleko zakwaszone w ten sposób sprawia, że ciasto jest miękkie, delikatne i długo zachowuje świeżość. A gdy brak świeżych owoców, można użyć nawet brzoskwiń z puszki, wszystkie chwyty dozwolone :) W sezonie genialnie pasują truskawki, maliny, polskie jagody, albo miks owoców leśnych z jeżynami i porzeczkami. Wbijać po 1 jajku mieszając, aż do połączenia składników i uzyskania w miarę gładkiego ciasta. Jesienią można ją upiec z jabłkami, gruszkami czy śliwkami (a do kruszonki dodać odrobinę cynamonu :))

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wilkuchnia.pl/2019/04/ciasto-drozdzowe-bez-wyrabiania-7-skladnikow.html