Jajka często stawiają opór, gdy próbujemy zdjąć z nich skorupkę. W jaki sposób obierać jajko – estetycznie i szybko? Dlaczego czasami to takie trudne? Dowiedzmy się, jakie czynniki mają na to wpływ i co zrobić, by zapobiec problemom.
Na to czy jajko obiera się ładnie, czy nieładnie wpływ ma kwasowość białka jajka, która zmienia się wraz z ich świeżością. Świeże jajka są mniej zasadowe, a błonka, która znajduje się między białkiem, a skorupką jajka zawiera keratynę, która jest dużo mocniejsza w kwaśnym środowisku. Oznacza to, że białko jajka świeżego po ugotowaniu mocno wiąże się z keratyną i źle oddziela się od niego. Jajka, które mają 7-10 dni od momentu złożenia mają już inne pH i wiązania kreatyny w nich osłabiają się, dlatego z łatwością oddzielimy białko od błony. Idąc dalej tym tropem, dojdziemy do wniosku, że aby bezproblemowo obrać jajka najlepiej będzie, jeśli po zakupie ich w sklepie potrzymamy jajka w lodówce, chociaż 3 dni ( 10 dni po zakupie świeżo zniesionych).
Jak obrać jajko bez jego uszkadzania?
Szczególnie w okresie Wielkanocnym zależy nam, by jajka ładnie prezentowały się w potrawach. Oczywiście każdy z nas chciałby, aby jajka były świeże, ale ich białko łatwo odrywało się od błonki. Wystarczy, że będziemy postępować zgodnie z poniższym schematem, aby jajka były idealne, bez oderwanych kawałków białka i uszkodzeń.
- Aby jajka nie popękały przy gotowaniu, nie mogą być zimne. Otóż przed przystąpieniem do gotowania jajka należy wyjąć lodówki, co najmniej godzinę wcześniej. Jeśli nie mamy tyle czasu, by nabrały temperatury pokojowej, możemy umyć je zanurzyć w ciepłej wodzie na 10 minut
- Wybierzmy duży garnek, tak by jajka miały swobodę podczas delikatnego odbijania się od siebie
- Jajka należy gotować na małym ogniu
- Do wody warto dodać soli, sody oczyszczonej lub octu
- Ugotowanych jajek nie zalewajmy od razu zimną wodą, należy dodawać ją stopniowo do tej, w której gotowaliśmy jajka
- Po poobijaniu jajek, tak, że skorupka każdego jest już popękana, należy zanurzyć je w zimnej wodzie i zostawić na parę minut
Dopiero po tak przeprowadzonym procesie możemy zabrać się za obieranie ich ze skorupek. A te powinny odchodzić od białka łatwo i bezproblemowo, tak by go nie uszkodzić.