PONIEDZIAŁEK: SAŁATKA Z PIECZONEJ KACZKI, GRANATU I MIĘTY

Agnieszka
Sałatki
25.03.2019 10:34
PONIEDZIAŁEK: SAŁATKA Z PIECZONEJ KACZKI, GRANATU I MIĘTY

Krok 1 Piersi z kaczki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jeśli trzymasz je w lodówce wyjmij je na 45 minut przed pieczeniem. Z pewnością znacie patent na sprawdzanie stopnia wysmażenia mięsa: że jak naciśniecie kciuka od strony dłoni to stek jest blue, albo rare, czyli krwisty, środek dłoni to medium, a część tuż pod palcami to well done. Z filetami sprawa jest taka, że można je przeciągnąć i wtedy będą twarde jak podeszwa traperów, albo nie dopiec, co jest równie ciężkim grzechem, jak wysuszenie mięsa. Miękkość policzka to mięso mało wysmażone, broda średnio, czoło – well done:) Przy smażeniu, pieczeniu filetów z kaczki – podobnie jest ze stekiem – najlepiej po prostu pilnować czasu. Przeczytajcie przepis na sałatkę z pieczonej kaczki, w którym opisujemy sprawdzoną metodę na przygotowanie mięsa. Wyjmij filety z piekarnika, zawiń w folię aluminiową i odstaw na 10 minut. Kiedy patelnia będzie dość mocno rozgrzana – nie może być bardzo gorąca – wyłóż na nią piersi skórą do dołu. Polecamy Wam prosty przepis na zrobienie idealnych filetów z kaczki, które są miękkie i soczyste. Łatwe Liczba porcji: 2-3 Jak upiec filety z kaczki Kaczka to chyba najwdzięczniejszy kulinarnie drób. Piecz 15 minut jeśli mięso ma być średnio wypieczone, czyli różowe w środku. i rozłóż na sałacie, z drugiej wyciśnij sok i polej nim całe danie. W sałatce szczególnie godne uwagi jest połączenie granatu z miętą. Ułóż je na umytej rukoli wymieszanej z komosą. Ostrym nożem potnij skórę w kwadraty – uważaj, żeby nie uszkodzić mięsa. Posiekaj w cienkie paski miętę i rozłóż na sałacie. Mięso jest zwarte, soczyste o wiele bardziej aromatyczne niż kurczak i łatwe w obróbce. U nas niespecjalnie ta metoda się sprawdza, może dlatego, że Eugeniusz ma dłonie wyrobione od fizycznej pracy jak murarz:) Przepis na sałatkę inspirowany jest przepisem Nigelli Lawson. Zobacz wszystkie przepisy na sałatki w słoiku. Następnie odcedź i wysyp na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem i rozłóż cienką warstwą, żeby komosa wystygła. W niewielkich ilościach potrafi czynić nieprawdopodobne rzeczy z jedzeniem. Składniki: 2 kacze piersi 1 duży granat lub dwa małe Duży pęczek rukoli, roszponki lub innej sałaty Szklanka komosy

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/9180-2/