Jak gotować rosół, żeby nie był mętny?

Helka
Obiad
02.03.2019 21:05
Jak gotować rosół, żeby nie był mętny?

Jeśli pomimo przestrzegania powyższych zasad, bulion i tak stał się mętny, nie musisz z niego rezygnować przygotowując na jego bazie inną zupę lub co gorsza wylewać rosołu. Z kolei częściowo odparowany, gotujący się bulion uzupełniaj jedynie wrzącą wodą (aczkolwiek ja zalecam, by wody do rosołu nie dolewać w ogóle, dać mu odpowiednio odparować, by był bardziej aromatyczny i pełen smaku). Ta z pozoru prosta zupa bywa jednak problematyczna podczas przygotowania – popełnienie kilku podstawowych błędów skutkuje mało wyrazistym w smaku bulionem, o słabym kolorze lub nieestetycznie mętnym. Jak ugotować smaczny i klarowny rosół? Fundamentalne zasady, dzięki którym ugotujesz bulion idealny Mięso przeznaczone na bulion powinno być całkowicie rozmrożone. Prawdziwie esencjonalny i klarowny rosół wymaga kilkugodzinnego (ok. 3 godzin) gotowania na wolnym ogniu – wywar po zagotowaniu powinien jedynie lekko mrugać. Pamiętaj jednak, by w trakcie gotowania kilkukrotnie zbierać i wyrzucać ścięte białko mięsa, jeśli takowe pojawi się na powierzchni wywaru. Bez aromatycznego, esencjonalnego, złocistego i klarownego rosołu wielu Polaków nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu, to także najczęściej serwowana zupa podczas takich imprez, jak wesele czy pierwsza komunia. pod koniec gotowania. Składniki na rosół zalewaj wyłącznie zimną wodą, dzięki czemu produkty te stopniowo będą oddawać esencję smakową do wywaru. Ubitą pianę z białek wymieszaj z płynem, gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając. Jeśli mięso i warzywa zalejesz gorącą wodą, wtedy zamiast uwalniać aromat do wody, ich smak pozostanie zamknięty w środku i bulion będzie mało esencjonalny. Wywar z mięsa i jarzyn jest także niezastąpiony podczas walki z przeziębieniem i przy spadku odporności. Gdy rosół się zagotuje, a białko będzie ścięte, odstaw wywar na kilkanaście minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneprzeboje.pl/jak-gotowac-rosol-zeby-nie-byl-metny/