Zębacz panierowany – nowa ryba na naszych stołach

Karol
Obiad
23.02.2019 11:44
Zębacz panierowany – nowa ryba na naszych stołach

Zębacz jest jak nasz polski karp rybą denną, jednak przez to, że żyje w oceanie, a nie jakimś zatęchłym stawie, nie musimy się bać, że będzie zwyczajnie walić mułem. Zębacz zwany również Wilkiem morskim, pojawia się już od jakiegoś czasu na naszych stołach, jednak nie jest to jakaś popularna ryba i pewnie sporo z Was o niej nawet nie słyszało. Należy do gatunków ryb, w których mogą jednak występować duże ilości rtęci i związków, które nie mają obojętnego wpływu na nasze zdrowie, dlatego wybierajcie w sklepie ryby posiadające odpowiednie certyfikaty. Na wstępie jednak powiem, że jest to dość specyficzna ryba i pewnie nie każdemu przypadnie do gustu. Smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, ponieważ jeśli chcemy zachować jego soczystość, musimy podobnie jak w mięsie, zamknąć go – by soki nie wypłynęły. Jest bardzo delikatny i się rozpada, więc warto go panierować w jajku i bułce a nie tylko oprószyć mąką. Ryba ma mięso bardzo miękkie, nie należy jej długo piec bez płynu, bo twardnieje i robi się gumowate. No i co by nie powiedzieć – piękny to on nie jest.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kosapopatelni.pl/zebacz-panierowany-nowa-ryba-na-naszych-stolach/