PIĄTEK: BURITTO ZE SŁOIKA

Agnieszka
Sałatki
18.01.2019 8:52
PIĄTEK: BURITTO ZE SŁOIKA

Składniki: Mała podwójna pierś z kurczaka 1 średni batat lub dwa małe Mała puszka kukurydzy Mała puszka czerwonej fasoli ½ szklanki ryżu Ząbek czosnku Pęczek kolendry 1 łyżeczka słodkiej papryki (najlepiej wędzonej) 1/3 łyżeczki kuminu 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny 3 łyżki oleju My chcemy zaproponować Wam nieco przekręcony pomysł na burrito, bez tortilli, w formie sałatki, którą w pracy można zjeść na zimno lub podgrzać. Inna jest taka, że nadziane placki tortilli pewien sprzedawca uliczny sprzedawał pod szkołą, a swoich klientów, uczniów nazywał burritos, co po polsku znaczy dokładnie to samo, czyli osły:) Danie jest bardzo popularne w północnej części Meksyku, na jego punkcie zwariowali też Amerykanie. Przepłucz go kilkakrotnie w zimnej wodzie i wsyp do gotującej się wody (nieco ponad szklanka), doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień do bardzo małego, przykryj naczynie z ryżem i gotuj 18 minut. Przekręcony przepis na burrito, które zamiast w charakterze nadzienia występuje w roli sałatki. Burrito możesz podać w klasyczny sposób, zawijając je w placki tortilli, polewając je wcześniej sosem. Piecz 30 minut (po tym czasie wyjmij z piekarnika, rozwiń folię, nakłuj filet w najgrubszej części. Jeśli masz w lodówce ugotowany już ryż i zero pomysłu co z nim zrobić – burrito to strzał Sos 4 łyżki gęstego jogurtu 1 łyżka majonezu 1 mały ząbek czosnku 1 mała papryczka chilli Posiekaj ząbek czosnku w plastry, wrzuć na rozgrzaną patelnię. Wsyp na nią odcedzoną i przepłukaną w zimnej wodzie kukurydzę. Dodaj fasolkę (wcześniej odsącz i przepłucz w zimnej wodzie) i smaż kolejne 2-3 minuty. Kolejne warstwy to fasola z ryżem i kukurydzą, kurczak posiekany na zgrabne kawałki, batat i kolendra. Nazwa dania wywodzi się stąd, że tak jak na osiołka do burrito można wpakować wszystko. Jeśli będzie mętny, wstaw jeszcze na 5 minut do piekarnika. Jeśli masz ochotę możesz zawinąć nadzienie w placki tortilli. Zawiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika. Jeśli z mięsa wypłynie klarowny sos, jest już gotowe. Albo spakować do słoika i zakąsić podpieczoną na patelni tortillą. w 10! Przepis inspirowany jest przepisem Jamiego Oliviera. Piecz 30-35 minut aż ziemniak będzie miękki, co najlepiej sprawdzić nakłuwając go widelcem. Krok 3 W międzyczasie ugotuj ryż.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/piatek-buritto-ze-sloika/