Składniki: - forma 24x24 cm - herbatniki ok. 100 g - 2 budynie śmietankowe/waniliowe - ok. 750 ml mleka - 2 łyżki stołowe żelatyny - niecała połowa szklanki wrzątku (do żelatyny) - rurki z kremem ok. 10 szt. - 500 g serka mascarpone - 400 g śmietanki 30% lub 36 % - ok. 5 łyżek cukru pudru 1. Formę wykładamy folią spożywczą, na dno kładziemy herbatniki. Całość wkładamy na kilka godzin do lodówki, aby ciasto stężało, a rurki namiękły. 2. Do gotującego się mleka wsypujemy dwa budynie (jeśli są niesłodzone dodajemy łyżkę cukru) i gotujemy przez chwilę mieszając. 2. Do gotującego się mleka wsypujemy dwa budynie (jeśli są niesłodzone dodajemy łyżkę cukru) i gotujemy przez chwilę mieszając. Następnie w ostudzony budyń wkładamy pionowo rurki (łamiemy je wcześniej na pół, by były krótsze). Następnie w ostudzony budyń wkładamy pionowo rurki (łamiemy je wcześniej na pół, by były krótsze). 3. Ciepły budyń wylewamy na herbatniki i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.