Przepis
Jakiś czas temu szukałem przepisu na sałatkę z fasoli. Trafiłem przypadkiem na ten przepis: Toskańska sałatka z białej fasoli. Była dokładnie taka jakiej szukałem. Wszystkie składniki doskonale się uzupełniały, tworząc nieziemską kombinację.
Sałatkę przygotowywałem do znajomych, więc musiałem zabrać ją gotową z domu. Dziś przedstawiam Wam właśnie lekko zmodyfikowany przepis, który pozwoli zabrać sałatkę na piknik, czy do pracy.
Pin on Pinterest
Składniki:
- 2 puszki białej fasoli
- 1 mała czerwona cebula
- słoik suszonych pomidorów w oliwie
- 125g mozzarelli
- około 20 ciemnych oliwek
- 2 garści rukoli
- oliwa pozostała z suszonych pomidorów
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 ząbek czosnku
- 1 płaska łyżka oregano
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Fasolę odsączamy. Po odsączeniu przekładamy do miski.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do miski z fasolą.
Rukolę myjemy i osuszamy. Następnie rwiemy i przekładamy do miski.
Oliwki i pomidory kroimy w mniejsze kawałki i też wkładamy do miski.
Mozarellę kroimy w kostkę i wkładamy do miski.
Następnie przygotowujemy dressing.
Do osobnej miseczki dodajemy oliwę z suszonych pomidorów, ocet balsamiczny, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, oregano, sól i pieprz.
Dressing dokładnie mieszamy, a następnie zalewamy nim warzywa.
Całość mieszamy.
Smacznego!