Składniki na 2-3 głębokie naczynia: - 3 średnie Karpie - 4 marchewki - 1/2 pora - 1/2 selera - 2-3 pietruszki - 1-2 łyżki jarzynki - garść rodzynek - żelatyna - 3 litry wody Karpia oprawić - pozbawić łusek, oczyścić w środku - głowy można zostawić. Kocham tą rybę, chociaż przyznam, że jako dziecko unikałam jej jak ognia ;) Zawsze w Wigilię i Święta Bożego Narodzenia kiedy próbujemy Karpia stwierdzamy, że trzeba kupować i jeść go dużo częściej (przecież dostępny jest przez cały rok ;) Mimo to, nigdy tak nie smakuje jak w Święta. Nie tylko dlatego, że kupujemy go dużo za dużo, ale ze względu na to, że - nie wiem jak to możliwe - najbardziej nam smakuje tuż po Bożym Narodzeniu. Karp w Galarecie to chyba jedna z tych potraw, której na pewno nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Pokroić w dzwonki (nie za cienkie - ryba będzie się rozpadać podczas gotowania, z kolej - zbyt grube, będą gotować się za długo). Jest w tym magia i urok, który nie odstępuje tej królewskiej ryby na krok. W tym czasie przygotować 2-3 głębokie, podłużne naczynia. Przechowywać w lodówce lub zimą na werandzie ;)