Klasyczne dyniowe bułeczki

Agata
Ciasta
05.12.2018 19:29
Klasyczne dyniowe bułeczki

Czas przygotowania: 180 minut Składniki: 3-3,5 szklanki mąki 15 g drożdży 3/4 szklanki pieczonej dyni 2 łyżki brązowego cukru 1/2 szklanki letniego mleka 1 jajko 50 g roztopionego masła szczypta soli 1 jajko do malowania bułek Wykonanie: Do dużej miski wlewamy letnie mleko, dodajemy cukier i rozkruszone drożdże. Do miski z aktywnymi drożdżami dodajemy po kolei wszystkie składniki na ciasto, oprócz masła i dokładnie wyrabiamy na gładkie elastyczne ciasto. Na blogu znajdziecie na to kilka smakowitych przykładów: A dziś zapraszam na klasyczne dyniowe bułeczki bez żadnych dodatków. Może być na słodko, może być na słono, nigdy nie mogę się mu oprzeć. Po wyjęciu z piekarnika studzimy je na kratce, a przed jedzeniem zdejmujemy z nich sznurek. Ciasto nie powinno być rzadkie, w razie czego dodajemy nieci mąki i znowu zagniatamy. Miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut. Już parę lat temu odkryłam, że nasza pyszna jesienna dynia doskonale łączy się z ciastem drożdżowym. Ja lubię je z masłem i jakąś pyszną konfiturą lub z plasterkiem szynki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2018/11/klasyczne-dyniowe-buleczki.html