Składniki: - Mąka pszenna chlebowa 350 g (typ 750) - Mąka żytnia 150 g ( typ 720) - Woda ciepła/letnia 400 ml - Drożdże instant paczka - Cukier 2 łyżeczki płaskie - Sól 2 łyżeczki płaskie - Pestki dyni 3 łyżki + do posypania na wierch chleba - Pestki słonecznika 3 łyżki + do posypania na wierch chleba Przygotowanie: Drożdże wymieszać w wodzie i odstawić na 10 minut. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 45 minut. Keksówkę (28x9cm) wykładam papierem od pieczenia. Mąkę przesiać do większej miski, dodać cukier, sól , wodę z drożdżami oraz pestki dyni, słonecznika. ( Najlepiej kroić po całkowitym ostudzeniu jeśli ktoś będzie w stanie tyle wyczekać ;)) Przekładamy wyrośnięte ciasto i wyrównujemy łyżką namoczoną w wodzie.