Składniki ciasto: - 85 g masła w temp. pokojowej - 100 g drobnego cukru do wypieków - 1 jako L - 1 żółtko - 140 g mąki pszennej tortowej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 80 ml kefiru - 80 g chipsów czekoladowych lub posiekanej gorzkiej czekolady 70 % - 100 g owoców kandyzowanych 1. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Keksówka: 11 x 21 cm Składniki na kruszonkę: - 55 g masła - 40 g cukru brązowego - 100 g mąki pszennej 1. Masło roztapiamy, do gorącego dodajemy cukier, mieszamy łyżką, następnie mąkę i również mieszamy. Ciasto proste w wykonaniu, szybkie, zamiast czekoladowych chipsów można dodać posiekaną gorzką czekoladę. Zaraz po upieczeniu gorące ciasto posypać pozostałymi chipsami czekoladowymi lub posiekaną czekoladą i cukrem pudrem. 2. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować, dolać kefir zmiksować. Chłopcy chcieli coś słodkiego, ja nie bardzo miałam czas, żeby robić ciasto czasochłonne, więc postanowiłam zrobić to. W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. 4. Łyżką przełożyć ciasto, wierzch w miarę wyrównać i wysypać kruszonkę. Przepis na to ciasto znalazłam na blogu moje wypieki.