Orzechowiec

Kamila
Ciasta
26.11.2018 19:28
Orzechowiec

Wyciągamy, dzielimy na 2 równe części i jedną część, a następnie drugą wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 35 x 25 cm i pieczemy przez 15 minut w temp. 200 *C gotowe blaty schładzamy z 0,5 L mleka przygotowujemy krem. Krem budyniowy: 2 waniliowe / śmietankowe budynie 0,5 L mleka 4 łyżki cukru 200 g masła Masa orzechowa: 350 g orzechów włoskich 100 g masła 3 łyżki miodu Wykonanie: Potłuczone orzechy na mniejsze kawałki smażymy przez ok. 5 minut cały czas mieszając z dodatkiem miodu i masła. Przepis jest na dużą blaszkę więc taka rodzinna porcja ciasta na jesienne wieczory i nie tylko. 300 ml zagotowujemy z cukrem a z pozostałych 200 ml rozrabiamy budyń. Kiedy mleko zacznie nam się podnosić wlewamy mieszankę i mieszamy tak długo i tak intensywnie aż budyń zgęstnieje. Wyrabiamy ciasto z podanych składników i chłodzimy w lodówce przez ok. 60 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kamira90.blogspot.com/2018/11/orzechowiec.html