Składniki: pół główki kapusty pekińskiej 100 g białego ryżu 500 g mięsa mielonego (u mnie dziś wieprzowo-wołowe) 1 mała cebula 1 jajko około 3 łyżek bułki tartej 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 łyżeczka suszonej zielonej pietruszki 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego świeżo mielonego pieprzu olej do podsmażenia Na sos: 0,8 l bulionu 1 ząbek czosnku 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego (90 g) sól i pieprz do smaku *jeśli wolicie gęstsze sosy możecie je lekko zagęścić mąką pszenną lub ziemniaczaną rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody Przygotowanie: Gołąbki z pekińską kapustą – pomysł na obiad dla całej rodziny Dziś zapraszam Was na pyszny, prosty obiad dla całej rodziny. I taki jest właśnie widoczny na zdjęciu Garnek Granitowy Grube dno, pokrywka w komplecie, stalowa rączka umożliwiająca stosowanie w piekarniku. Nie wiem czy powodem jest jego wspaniałe wykonanie, odporność na zarysowania i wspomniane wcześniej cechy, czy też ten wyjątkowy wygląd. Zmniejszamy płomień na minimalny i na tym etapie przekładamy nasze podsmażone gołąbki (kotleciki). No nic póki co cieszę się obecnym, a Was zapraszam raz jeszcze na pyszne gołąbki z pekińską kapustą. Z masy formujemy kotleciki i obsmażamy je z obu stron na niedużej ilości oleju. Dlatego tak cenię sobie dobrej jakości garnki, do których nic nie przywiera podczas gotowania czy też odgrzewania potrawy, które długo utrzymują ciepło. No cóż… często tak bywa, że moi bliscy jedzą obiad w różnych godzinach. Jeśli tak jak ja lubicie gołąbki, ale nie przepadacie za ich zwijaniem, ten przepis będzie dla Was idealny. Całość usimy pod przykryciem około 35-40 minut na minimalnym ogniu.