- Czas przygotowania: 90 min
Składniki
Składniki na blachę o wymiarach 25x36 cm
Biszkopt:
-
4 jajka
-
1/2 szklanki cukru
-
1/2 szklanki mąki
-
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
-
1 l mleka
-
3/4 szklanki cukru
-
1 cukier waniliowy
-
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
-
3/4 szklanki mąki pszennej
-
4 żółtka
-
1 jajko
-
200 g masła
Warstwa wiśniowa:
-
500 g dżemu wiśniowego z kawałkami owoców
-
4 łyżeczki żelatyny
Bita śmietana:
-
300 ml śmietanki 30%
-
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
-
podłużne biszkopty
-
wiórki kokosowe
Przepis
Ubić białka,
stopniowo dodawać cukier,
następnie dodać żółtka i ubić.
Dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
Ciasto pieczemy ok.25-30 min. w temperaturze 180 st.
Przygotowujemy masę budyniową, do miski wlewamy ¼ l. mleka ,
dodajemy mąkę pszenną,
mąkę ziemniaczaną,
żółtka
oraz jajko.
Miksujemy całość na gładką masę.
W tym samym czasie w garnku zagotowujemy resztę mleka z oba cukrami.
Na gotujące się mleko wlewamy mieszankę budyniową i zagotowujemy.
Dżem wiśniowy podgrzewamy,
dodajemy do niego żelatynę, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia żelatyny .
Jak lekko przestygnie wylewamy dżem na biszkopt i odstawiamy do zastygnięcia.
Masło ucieramy na jasny puch,
następnie powoli dodajemy zimny budyń i ucieramy.
Schłodzoną śmietankę ubijamy wraz cukrem pudrem na sztywno.
Masę budyniową wykładamy na zastygnięty dżem,
następnie układamy podłużne biszkopty,
na to ubita kremówka
i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Ciasto najlepiej schłodzić przez całą noc w lodówce.
Po przekrojeniu widać bajecznie pyszne warstwy!