Ciasto bajeczne z masą budyniową i konfiturą

Karolina
Ciasta
22.11.2018 15:10
Ciasto bajeczne z masą budyniową i konfiturą
  • Czas przygotowania: 90 min

Składniki

Składniki na blachę o wymiarach 25x36 cm

Biszkopt:

  • 4 jajka

  • 1/2 szklanki cukru

  • 1/2 szklanki mąki

  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

  • 1 l mleka

  • 3/4 szklanki cukru

  • 1 cukier waniliowy

  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

  • 3/4 szklanki mąki pszennej

  • 4 żółtka

  • 1 jajko

  • 200 g masła

Warstwa wiśniowa:

  • 500 g dżemu wiśniowego z kawałkami owoców

  • 4 łyżeczki żelatyny

Bita śmietana:

  • 300 ml śmietanki 30%

  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • podłużne biszkopty

  • wiórki kokosowe

Przepis

Zdjęcie Ciasto bajeczne z masą budyniową i konfiturą #1

Ubić białka,

Zdjęcie Ciasto bajeczne z masą budyniową i konfiturą #2

stopniowo dodawać cukier,

Zdjęcie Ciasto bajeczne z masą budyniową i konfiturą #3

następnie dodać żółtka i ubić.

Zdjęcie Ciasto bajeczne z masą budyniową i konfiturą #4Zdjęcie Ciasto bajeczne z masą budyniową i konfiturą #5

Dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.

Zdjęcie Ciasto bajeczne z masą budyniową i konfiturą #6

Ciasto pieczemy ok.25-30 min. w temperaturze 180 st.

Zdjęcie Ciasto bajeczne z masą budyniową i konfiturą #7

Przygotowujemy masę budyniową, do miski wlewamy ¼ l. mleka ,

Zdjęcie Ciasto bajeczne z masą budyniową i konfiturą #8

dodajemy mąkę pszenną,

Zdjęcie Ciasto bajeczne z masą budyniową i konfiturą #9

mąkę ziemniaczaną,

Zdjęcie Ciasto bajeczne z masą budyniową i konfiturą #10

żółtka

Zdjęcie Ciasto bajeczne z masą budyniową i konfiturą #11

oraz jajko.

Zdjęcie Ciasto bajeczne z masą budyniową i konfiturą #12

Miksujemy całość na gładką masę.

Zdjęcie Ciasto bajeczne z masą budyniową i konfiturą #13

Zdjęcie Ciasto bajeczne z masą budyniową i konfiturą #14

Zdjęcie Ciasto bajeczne z masą budyniową i konfiturą #15

W tym samym czasie w garnku zagotowujemy resztę mleka z oba cukrami.

Zdjęcie Ciasto bajeczne z masą budyniową i konfiturą #16

Na gotujące się mleko wlewamy mieszankę budyniową i zagotowujemy.

Zdjęcie Ciasto bajeczne z masą budyniową i konfiturą #17

Dżem wiśniowy podgrzewamy,

Zdjęcie Ciasto bajeczne z masą budyniową i konfiturą #18

dodajemy do niego żelatynę, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia żelatyny .

Zdjęcie Ciasto bajeczne z masą budyniową i konfiturą #19

Jak lekko przestygnie wylewamy dżem na biszkopt i odstawiamy do zastygnięcia.

Zdjęcie Ciasto bajeczne z masą budyniową i konfiturą #20

Masło ucieramy na jasny puch,

Zdjęcie Ciasto bajeczne z masą budyniową i konfiturą #21

następnie powoli dodajemy zimny budyń i ucieramy.

Zdjęcie Ciasto bajeczne z masą budyniową i konfiturą #22

Zdjęcie Ciasto bajeczne z masą budyniową i konfiturą #23

Schłodzoną śmietankę ubijamy wraz cukrem pudrem na sztywno.

Zdjęcie Ciasto bajeczne z masą budyniową i konfiturą #24

Masę budyniową wykładamy na zastygnięty dżem,

Zdjęcie Ciasto bajeczne z masą budyniową i konfiturą #25

następnie układamy podłużne biszkopty,

Zdjęcie Ciasto bajeczne z masą budyniową i konfiturą #26

na to ubita kremówka

Zdjęcie Ciasto bajeczne z masą budyniową i konfiturą #27

i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Zdjęcie Ciasto bajeczne z masą budyniową i konfiturą #28

Ciasto najlepiej schłodzić przez całą noc w lodówce.

Zdjęcie Ciasto bajeczne z masą budyniową i konfiturą #29

Po przekrojeniu widać bajecznie pyszne warstwy!