- Czas przygotowania: 90 min
Składniki
Składniki na blachę o wymiarach 25x36 cm
Biszkopt:
-
4 jajka
-
1/2 szklanki cukru
-
1/2 szklanki mąki
-
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
-
1 l mleka
-
3/4 szklanki cukru
-
1 cukier waniliowy
-
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
-
3/4 szklanki mąki pszennej
-
4 żółtka
-
1 jajko
-
200 g masła
Warstwa wiśniowa:
-
500 g dżemu wiśniowego z kawałkami owoców
-
4 łyżeczki żelatyny
Bita śmietana:
-
300 ml śmietanki 30%
-
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
-
podłużne biszkopty
-
wiórki kokosowe
Przepis
![]()
Ubić białka,
![]()
stopniowo dodawać cukier,
![]()
następnie dodać żółtka i ubić.
![]()
![]()
Dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
![]()
Ciasto pieczemy ok.25-30 min. w temperaturze 180 st.
![]()
Przygotowujemy masę budyniową, do miski wlewamy ¼ l. mleka ,
![]()
dodajemy mąkę pszenną,
![]()
mąkę ziemniaczaną,
![]()
żółtka
![]()
oraz jajko.
![]()
Miksujemy całość na gładką masę.
![]()
![]()
![]()
W tym samym czasie w garnku zagotowujemy resztę mleka z oba cukrami.
![]()
Na gotujące się mleko wlewamy mieszankę budyniową i zagotowujemy.
![]()
Dżem wiśniowy podgrzewamy,
![]()
dodajemy do niego żelatynę, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia żelatyny .
![]()
Jak lekko przestygnie wylewamy dżem na biszkopt i odstawiamy do zastygnięcia.
![]()
Masło ucieramy na jasny puch,
![]()
następnie powoli dodajemy zimny budyń i ucieramy.
![]()
![]()
Schłodzoną śmietankę ubijamy wraz cukrem pudrem na sztywno.
![]()
Masę budyniową wykładamy na zastygnięty dżem,
![]()
następnie układamy podłużne biszkopty,
![]()
na to ubita kremówka
![]()
i posypujemy wiórkami kokosowymi.
![]()
Ciasto najlepiej schłodzić przez całą noc w lodówce.
![]()
Po przekrojeniu widać bajecznie pyszne warstwy!