Truskawkowy sorbet. Pychota..

Ewelina
Przepisy
08.08.2013 20:26
Truskawkowy sorbet. Pychota..

Przepis

2,5 szklanki truskawek

½ szklanki cukru

1 szklanka wody

1 łyżka soku z cytryny

1 szklanka śmietanki kremówki 30%

1 łyżka cukru pudru

herbatniki lub biszkopt czekoladowy do dekoracji

Cukier wsypać do rondla, zalać szklanką wody i gotować mieszając, aż cukier się rozpuści. Odstawić do ostudzenia. Truskawki umyć i pozbawić szypułek (dwie z szypułkami odłożyć do dekoracji). Wrzucić truskawki do wysokiego naczynia, zalać syropem cukrowym, dodać sok z cytryny i zmiksować. Przełożyć do pojemnika i zamrażać 4 godziny (mieszając mniej więcej co godzinę).

Śmietankę ubić z cukrem. Sorbet wyłożyć na talerzyki, obok nałożyć po łyżce bitej śmietany, udekorować truskawkami i posypać pokruszonym biszkoptem lub herbatnikami.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną