Przepis
2,5 szklanki truskawek
½ szklanki cukru
1 szklanka wody
1 łyżka soku z cytryny
1 szklanka śmietanki kremówki 30%
1 łyżka cukru pudru
herbatniki lub biszkopt czekoladowy do dekoracji
Cukier wsypać do rondla, zalać szklanką wody i gotować mieszając, aż cukier się rozpuści. Odstawić do ostudzenia. Truskawki umyć i pozbawić szypułek (dwie z szypułkami odłożyć do dekoracji). Wrzucić truskawki do wysokiego naczynia, zalać syropem cukrowym, dodać sok z cytryny i zmiksować. Przełożyć do pojemnika i zamrażać 4 godziny (mieszając mniej więcej co godzinę).
Śmietankę ubić z cukrem. Sorbet wyłożyć na talerzyki, obok nałożyć po łyżce bitej śmietany, udekorować truskawkami i posypać pokruszonym biszkoptem lub herbatnikami.