Także powoli, bez pośpiechu (w końcu slow food ?) bierzemy się do pracy. delikatny omlet na sałatce z pomidorów Drukuj 2 porcje Składniki Kilka pomidorów różnych odmian, najlepiej o różnych kolorach i wielkościach Kilka listków bazylii 2 łyżki oliwy podzielone na 2 porcje + 1 łyżeczka do pomidorów Sól morska Na nieco bardziej wyszukane śniadanie kiedy masz więcej niż 1 minutę na przygotowania: panie i panowie: delikatny omlet na sałatce z pomidorów! Raz zamarzył mi się ten delikatny omlet na sałatce z pomidorów i powiem wam, że marzenia się spełniają ?. Weekend to nie tylko czas kiedy można się wyspać (no, chyba, że mieszkasz z osobami w wieku jednocyfrowym) ale także porządnie zakosztować i zakochać się w slow food. Układamy omlet na sałatce z pomidorów i bardzo delikatnie rozkrajamy wzdłuż przez środek aby zrobić miejsce dla sosu chilli. Podnosimy patelnię z gazu, przechylamy patelnię ok 45 stopni do boku i pomagając sobie sylikonową szpatułką zawijamy jajka na omlet trochę tak jak naleśnik. Kroimy chilli na bardzo drobną kosteczkę, łączymy w misce z sokiem cytryny, 1 łyżką oliwy. Tobimy tak to momentu aż jajka zaczną się ścinać na tyle, że przestaną rozlewać się po patelni i przybiorą zwartą postać. Sok z ½ cytryny Przygotowanie Pomidory kroimy na plastry i układamy naprzemiennie na półmisku. W ten sposób na spodzie będziemy mieć gładką warstwę omletową a na wierzchu przypominającą jajecznicę. Slow food oznacza, że wybierając co ugotuję nie kieruję się tylko kryterium jak szybko postawię jedzenie na stole.