Kurczak tikka masala

Obiad
07.11.2018 11:41
Kurczak tikka masala

Po takim długim spacerze na pewno kurczak tikka masala będzie smakował wyśmienicie! - 1 biała cebula, posiekana w pióra - 2 zielone papryczki chilli pokrojone w plastry wraz z pestkami (wersja na ostro) lub bez (wersja łagodna) - porcja imbiru wielkości ½ kciuka lub nieco więcej, pokrojonego w plasterki - 3 ząbki czosnku, wyciśnięte - 1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki lub chilli - 1 łyżeczka kurkumy - 2 łyżeczki przyprawy garam masala - 1 łyżeczka miodu - 1 łyżka koncentratu pomidorowego - sól do smaku - 1-2 łyżki oliwy - 400 g całych pomidorów z puszki bez skóry - 4 nieduże piersi z kurczaka - 6 łyżek jogurtu greckiego - szczypiorek do posypania lub świeża kolendra - Kurczaka kroimy w podłużne cienkie plastry, pod kątem piersi, o szerokości około 1 cm. Jeżeli macie jakieś sprawdzone i ulubione przez was miejsca w okolicy max 1 godziny drogi od Warszawy gdzie warto wybrać się z rodziną na spacer to napiszcie proszę o nich w komentarzach. Kurczak tikka masala powstaje dosłownie w kilka minut i jest pyszny z brązowym ryżem, kaszą czy z pieczywem (tortilla + awokado + kurczak tikka masala = ♥). Do kurczaka dodajemy czosnek, imbir, suszona paprykę, kurkumę, garam masala i zostawiamy najlepiej na noc a minimum na 3 godziny do zamarynowania w lodówce. Pyszny, kruchy kurczak tikka masala pełen orientalnych aromatów to dobry przepis gdy masz ochotę na coś innego, coś co rozbudzi twoje kubki smakowe. Gotujemy na patelni na małym ogniu przez kilka minut uważając aby jogurt się nie zważył. , korzystając z listopadowej bardzo korzystnej pogody, staramy się weekendy spędzać aktywnie na spacerach/wycieczkach. My w najbliższy weekend przymierzamy się aby odwiedzić zespół pałacowo-parkowy w Młochowie, który zaproponowali nam nasi znajomi. Przepełniony bogactwem aromatów i smaków, lekko pikantny (lub nie jeśli usunie się pestki z chilli). Taki, do którego się wraca z uśmiechem na ustach do domu. Następnie przyprawiamy delikatnie solą (nie za dużo ze względu na to, że będziemy używać garam masala). Taki, gdy odgrzewasz go sobie w pracy wszyscy pytają o rety co ty masz dzisiaj dobrego?

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://dietetykrodzinny.com/kurczak-tikka-masala/