Bigos staropolski

przepis
Bigos staropolski
06Lis
składniki
    • 2-2,5kg kiszonej kapusty



    • 1/2 główki świeżej kapusty - poszatkowana



    • kilka kapeluszy suszonych grzybów



    • 3 marchewki



    • 2 pietruszki



    • 1/2 selera



    • 4 duże cebule



    • 60g słoniny



    • niepełna szklanka czerwonego, słodkiego (ważne!) wina np.: porto



    • 3 liście laurowe



    • po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzuczarnego utłuczonego w moździerzu



    • 6 jagód jałowca



    • 1/3 łyżeczki kminku całego



    • 1 kg różnych gatunków mięsa (wieprzowina, wołowina, drób i dziczyzna)



    • 200g wędzonej kiełbasy



    • 200g wędzonej szynki



    • 200g wędzonego boczku



    • cukier



    • sól

* do bigosu możemy dodać 2 łyżki powideł śliwkowych lub śliwki wędzone i doprawić go miodem zamiast cukru

Przepis

Krok 1.
Suszone grzyby płuczemy, zalewamy szklanką wody i odstawiamy do wymoczenia na 45 minut.

Krok 2.
Warzywa obieramy i płuczemy, kroimy na kawałki.

Krok 3.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.

Krok 4.
Mięsa płuczemy, kroimy na duże kawałki, wkładamy do garnka, zalewamy ok. 1 litrem zimnej wody, dodajemy warzywa, połowę posiekanej cebuli zagotowujemy i gotujemy przez 30 minut na wolnym ogniu.

Krok 5.
Do mięsno - warzywnego wywaru dodajemy grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, gotujemy na wolnym ogniu kolejne 30 minut.

W razie potrzeby można dolać wody.

Krok 6.
Wyjmujemy z wywaru mięsa i grzyby. Mięsa kroimy w kostkę 2x2 cm, a grzyby w paseczki.
Wywar przecedzamy przez perlonowe sito,mocno odciskając warzywa.


Krok 7.
Kapustę kiszoną lekko odciskamy z nadmiaru soku, kroimy. Wkładamy do garnka wraz ze świeżą kapustą, zalewamy wywarem z gotowania mięsa i warzyw, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, jagody jałowca oraz kminek i dusimy na małym ogniu przez 1 godzinę.

Krok 8.
Słoninę oczyszczamy, kroimy w drobną kostkę i smażymy z pozostałą cebulą.

Krok 9.
Wędliny oraz boczek kroimy w plasterki.

Krok 10.
Do garnka z kapustą wrzucamy pokrojone w plasterki wędliny, podsmażoną słoninę wraz z cebulą oraz ugotowane mięsa , dusimy, pod przykryciem, na małym ogniu kolejną godzinę.

Krok 11.
Do bigosu wlewamy wino, doprawiamy do smaku solą, utłuczonym pieprzem oraz cukrem. Dusimy 10 minut.

Podajemy z ziemniakami, świeżym pieczywem lub jako samodzielne danie.

* Smak bigosu możemy również wzbogacić o inne ulubione zioła np.: majeranek czy suszony lubczyk.

* zamiast czerwonego wina, do bigosu możemy dodać koncentrat pomidorowy. Na dużej patelni zasmażamy pokrojone wędliny, dodajemy koncentrat, chwilę podgrzewamy i mieszamy z bigosem.

Mam nadzieję, że przepis Wam się spodobał :)

Smacznego :)

następna inspiracja
Zobacz nasze filmy:
SKOMENTUJ
następna inspiracja
ZOBACZ RÓWNIEŻ