Składniki: Do klopsów: - 500 g mięsa mielonego - pół cebuli - 3 łyżki bułki tartej - 1 jajko M - 1 płaska łyżeczka soli - 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki - pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu - olej do podsmażenia – u mnie rzepakowy Woj-len - bułka pszenna (z 1 łyżka) do obtoczenia klopsów Do sosu: - 0,5 l bulionu - pół cebuli - 3 kuleczki ziela angielskiego - 1-2 liście laurowe (lub szczypta sproszkowanych) - pół szklanki śmietany 18% (do zup i sosów) - 7 pełnych łyżek przecieru pomidorowego - 4 pełne łyżeczki słodkiej czerwonej papryki - 2 łyżki posiekanego koperku* - pieprz i sól do smaku - 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej wymieszanej w niewielkiej ilości wody do zagęszczenia sosu *dziś wyjątkowo nie dodawałam koperku do gotowania, a dopiero posypałam bezpośrednio przed podaniem. Delikatnie mieszamy i gotujemy z 3-4 minuty, pod koniec zagęszczając sos (wlewamy mąkę wymieszaną z małą ilością wody, całość mieszamy) i doprawiając do smaku solą i pieprzem. W między czasie pulpety z 2-3 razy obracamy (ja poruszam delikatnie garnkiem, same powinny się obrócić). Pulpeciki krótko obsmażamy na niewielkiej ilości oleju z obu stron (obracamy np. przy pomocy łyżeczki). Dziś polecam Wam wersję w pysznym, delikatnym paprykowo-pomidorowym sosie przygotowanym na bazie śmietany. Tak przygotowane pulpety w sosie podajemy z kaszą, ryżem lub ziemniakami. Wbijamy 1 jajko, dodajemy przyprawy, pół drobno posiekanej i podsmażonej cebuli oraz bułkę tartą. Pulpety w delikatnym paprykowo-pomidorowym sosie (na bazie śmietany) Tak przygotowane pulpety możecie podać z ziemniakami, kaszą czy ryżem. Śmietankę mieszamy z koncentratem pomidorowym, słodką czerwoną papryką i drobno posiekanym koperkiem.