Udział w konkursie był dla mnie inspiracją i niezwykłą przygodą i cieszę się, że miałem okazję w niej uczestniczyć – tak mówił Paweł Gałecki na zakończenie Pasta World Championship. W trakcie dwóch dni rywalizacji 17 kucharzy z całego świata przygotowało w sumie 29 autorskich potraw, których wspólnym mianownikiem była włoska pasta, czyli makaron. 45 min Liczba porcji: 4 Składniki: 150 g makaronu Farfalle Barilla 400 g mięsa wieprzowego mielonego 1/2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego 1 jajko 3 ząbki czosnku 1 kajzerka szczypta soli i pieprzu 250 ml śmietanki kremówki 1 łyżeczka posiekanej świeżej bazylii 100 g startej mozzarelli Wykonanie: Tym razem przygotowałam wersję z makaronem farfalle, pulpecikami z mięsa wieprzowego, w lekkim sosie serowym. Do foremki do zapiekania przelewamy makaron w sosie, a na wierzch makaronu układamy w odstępach nasze pulpeciki. Mi wyszło sporo tej zapiekanki, więc przygotowałam ją w dwóch mniejszych foremkach, możecie ją upiec w jednej dużej. Polskę reprezentował dumnie Paweł Gałecki, który na co dzień pracuje w świetnej restauracji Piano w Lublinie. Mięso mieszamy wraz z jajkiem, przyprawą do mięsa mielonego, przecisniętym przez praskę czosnkiem, namoczoną i odciśniętą z wody kajzerką, a także przyprawiamy solą i pieprzem. Na co dzień pracuje w restauracji Terzo Piano“ w Instytucie Sztuki. Tym bardziej jestem szczęśliwy i bardzo dumny, że moje dwa dania, które miałem okazję przygotować podczas Mistrzostw spotkały się z pozytywną oceną i dały mi szansę na przejście do kolejnych etapów. Przepis na: Makaronowa zapiekanka z pulpecikami w sosie serowym Łącznie: Znalezienie się w pierwszej piątce jest dla mnie wyróżnieniem, ale i mobilizacją do dalszej pracy i rozwoju swoich kulinarnych umiejętności. Gdy nie masz ani pomysłu, ani czasu na przygotowanie obiadu, fajnym rozwiązaniem będzie makaronowa zapiekanka z pulpecikami. Danie miało wpisywać się w trend Eat positive, czyli jedz smacznie, pięknie, radośnie, ale i zdrowo.