Nalewka z kasztanów – zobacz jak ją przygotować i wykorzystać

Piotr
Zdrowie
23.10.2018 9:11
Nalewka z kasztanów – zobacz jak ją przygotować i wykorzystać

Jeżeli jeszcze nie mieliście do czynienia z nalewką z kasztanów, to dzisiaj opiszemy Wam, jak ją zrobić i na co pomaga. To fantastyczny lek na różne dolegliwości. Bez problemu przygotujesz ją samodzielnie w domu.

Zdjęcie Nalewka z kasztanów – zobacz jak ją przygotować i wykorzystać #1

Aby ją przygotować, potrzebujesz tylko kilkanaście kasztanów (mogą być zwykłe kasztany), wysoko procentowy alkohol (np. wódkę lub spirytus) oraz słoik. Kasztany należy zmiażdżyć lub pokroić, wrzucić do słoika i zalać alkoholem. Słoik zakręcamy i odstawiamy na około 14 dni. Pamiętajmy, aby co dwa dni potrząsnąć słoikiem.

Jak pisaliśmy na początku, nalewka z kasztanów pomaga na wiele dolegliwości. To wszystko za sprawą substancji w nich zawartych: kumaryna, eskulina, rutyna, fraksyny, karotenoidy, trójterpentyny, flawonoidy, saponiny, escyna oraz garbniki. Nalewka wzmacnia naczynia krwionośne, a także uszczelnia je. To sprawia, że naczynia nie pękają. Jest bardzo pomocna w leczeniu żylaków, stłuczeń oraz siniaków. Rozgrzewa oraz likwiduje obrzęki, więc można jej używać przy odmrożeniach. To wszystko sprawia, że warto mieć ją w swoim domu, zwłaszcza teraz – jesienią.

Zdjęcie Nalewka z kasztanów – zobacz jak ją przygotować i wykorzystać #2

Jak stosować?

Nalewka nadaje się do nacierania obolałych mięśni, stawów, a także do smarowania obolałych czy zmarzniętych stóp. Po prostu nacieraj nią swoje ciało. Odrobinę nalewki warto dodać do gorącej herbaty. Pijąc 10 kropli nalewki dziennie, skutecznie wzmocnisz swoje naczynka krwionośne, a to zapobiega ich pękaniu. Jest to szczególnie pomocne dla osób z cerą naczynkową.

Nalewkę z kasztanów należny trzymać w ciemnym miejscu.

Przed stosowaniem nalewki warto skonsultować to ze swoim lekarzem.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną