Zupa krem z soczewicy z grzankami Drukuj Ocena: 5.0 /5 ( 5 głos/y ) składniki 1 l bulionu warzywnego gotowane warzywa z bulionu (2 marchewki, 1 pietruszka, 1/4 selera, 1/3 pora) 100 g zielonej soczewicy 150 g czerwonej soczewicy sól, pieprz Grzanki: chleb (4 kromki) oliwa (2 – 3 łyżki) czosnek granulowany (1 łyżeczka) papryka mielona (1/2 łyżeczki) przygotowanie Bulion razem z warzywami podgrzewaj do momentu zagotowania. Najczęściej gości u mnie w wersji z pomidorami, a tym razem przygotowałam krem z czerwonej oraz zielonej soczewicy z pysznymi czosnkowymi grzankami. Następnie dodaj zieloną oraz czerwoną soczewicę i całość gotuj na małym ogniu przez 20 minut co jakiś czas mieszając. Zupa z soczewicy jest jedną z moich ulubionych.