Dyniowe drożdżówki z gruszkami Drukuj Ocena: 5.0 /5 ( 4 głos/y ) składniki 700 g mąki pszennej 1 szklanka (ok. 250g) puree z dyni 200 ml mleka sojowego (lub innego) 40 g drożdży (świeżych) 70 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego Dodatkowo: 5 gruszek cukier puder lub polewa czekoladowa/roztopiona gorzka czekolada przygotowanie Na początek przygotuj rozczyn – pokruszone drożdże wymieszaj do rozpuszczenia z 100 ml ciepłego mleka sojowego, 2 łyżkami cukru oraz 2 łyżkami mąki. Jeśli gruszki (lub inne owoce, które użyjesz) mają dużo soku, to wymieszaj je z 1 łyżką mąki lub bułki tartej. Do miski daj mąkę, puree z dyni, pozostałą część (100 ml) ciepłego mleka sojowego, cukier oraz cukier waniliowy. Pokrojone w kostkę gruszki rozłóż na połowie każdego z prostokątów i przykryj je drugą połową ciasta. Dzisiejszy przepis to wariacja na temat drożdżówek – do ciasta dodałam puree z dyni. Dzięki niej bułeczki mają piękny, żółty kolor (mimo, iż są bez jajek), a drugim plusem jest przemycenie zdrowej dyni w postaci pysznych słodkości. Kiedy ciasto wyrośnie, podsyp je mąką i rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 7 – 8 mm. Następnie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę (do podwojenia swojej objętości).