Ostatnio zrobiłam ją na słodko i wyobraźcie sobie tak mi zasmakowała, że brałam dokładkę :) - 500 g brukselki, - garść suszonej żurawiny, - 2 łyżki syropu klonowego, - 3 łyżki octu balsamicznego, - 1 łyżka sosu sojowego (do smaku zamiast soli), - szczypta ostrej i wędzonej papryki, - ok. 3-4 sztuki suszonych pomidorów + 1 łyżka oliwy z nich, - do ozdoby świeża żurawina lub mrożona. Wykonanie: Brukselkę gotujemy na al dente/lub jak wolimy na miękko (ok. 5-15 min). żurawina Brukselką mieszamy z sosem, a następnie posypujemy ją świeżą/mrożoną żurawiną. Wszystkie przyprawy mieszamy z octem, oliwą i syropem klonowym (do smaku).
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
http://anamarisworld.blogspot.com/2018/10/brukselka-z-zurawina-na-sodko.html