Składniki na duży garnek: - 500 g grochu łuskanego (połówki) - 2-3 cebule - 4-5 marchewek - 3-4 pietruszki - 1 seler - 1 por - 2 łyżki jarzynki - 1kg - 800 g łopatki wieprzowej (od szynki) / chude kąty - 3 kiełbasy podwawelskie - 5 łyżek samych skwarek (tutaj przepis) - 5 ząbków czosnku - dużo, dużo majeranku - 6 liście laurowe - 8 ziaren ziela angielskiego - pieprz i sól do smaku - 2 łyżki mąki pszennej - natka pietruszki - 8 ziemniaków * Ponownie umieścić w garnku, zalać wodą, dodać 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie i gotować pod przykryciem na małym ogniu do miękkości. Marchewkę pokroić w kostkę, pietruszkę zetrzeć na tarce na średnich oczkach i ponownie umieścić w garnku. Kiełbasę dobrze podsmażyć (początkowo na małym ogniu do wytopienia się tłuszczu, następnie zesmażyć na większej mocy palnika). Do garnka z grochem dodać warzywa, jarzynkę, 4 liście laurowe i 4 ziela angielskie. Następnie zalać groch wodą troszkę ponad jego objętość i odstawić na 4-5 godz. Do garnka dodać podsmażoną kiełbasę z cebulą, skwarki i ugotowane mięso - podzielone na duże kawałki (bez wody). Groch dobrze wypłukać pod wodą, dopóki po zalaniu go wodą, woda będzie prawie przezroczysta. Pod koniec smażenia, odlać prawie cały tłuszcz i dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Zalać wodą do 3/4 wysokości garnka i gotować do momentu, aż warzywa będą prawie miękkie. W zależności od ilości dodanego grochu - zupa będzie rzadsza lub nieco gęstsza. A na miejscu pyszna grochówka prosto z kotła. A co więcej przypominam go sobie od czasu do czasu przygotowując tą zupę w domu. Grochówka najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy się przegryzie. Mięso wieprzowe umyć i umieścić w małym garnku.